Приказки и истории от любими автори

Снимка: архив

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“, в седмицата от 3 до 7 декември, 2018 година!

„Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември.

Във вторник, на 4 декември, се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви пренесе в една тъмна и дъждовна вечер, когато семейството на мумините седи около масата на верандата и ненадейно чува леки удари по стъклото…

В сряда, на 5 декември, слушайте приказката „Чудният чайник“, която идва от далечна Япония. Само ще Ви подскажем, че от този чайник от време на време се показва муцуната и опашката на един язовец, които доста изплашил жреца на един стар храм.

В четвъртък, на 6 декември, когато звучат истории, чийто автори са деца, сме избрали „Приказка за двата микроба“. Това са Косматко – ангинен микроб и Троватко, който е грипозен микроб. А какво обичат най-много през зимата – сладолед и газирана вода!

Мисля, че няма друг начин да разберете добри летци ли са тигрите, ако не прочетете книгите на Алън Милн за Мечо Пух и неговите горски приятели. Можете да го научите и от историята „Мечо Пух и Ру играят на криеница“, която ще звучи в петък, на 7 декември.

„Ранобудно петленце“ слушайте всеки делничен ден, по програма „Христо Ботев“, в 7 без 10 сутринта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20

„Таласъмски истории” – вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи

Децата обичат да четат. Обичат и да играят. А има ли нещо по-интересно от това да изиграеш любимата си книга? Преди няколко години на българския пазар се появява първата по рода си приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”, а днес е факт и настолната игра за цялото семейство „Таласъмски истории” на основата на тази книга. Те са..

публикувано на 29.11.18 в 08:30