Историята на радиото и Радиото като аудио роман

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото.
От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова буйно и енергично течение, което свързва края на 19 век и опитите на Маркони с комиксовите демонстрации на радиоапарат в залата на българския парламент през 20-те и през многобройните нови функции на радиото по време на войните ще стигнем и до радиото днес. Съвсем естествено и до БНР. Сериалът е правен през 2010 г. и изминалите години показаха, че това е аудио, чиято ценност нараства с всяка изминала година. Тук са гласовете на хора, разказващи истории за радиото, което разказва истории, от различни десетилетия. Някои от тях, като например нашият главен герой Петър Увалиев, както и главният герой на епизод 6 Александра Гюрчинова, секретарката на първия директор Сирак Скитник, както и много други важни гласове, вече ги има само тук, само в този аудиороман, и никъде другаде. А техните думи, мисли, преживявания, открития и послания са тотално неостаряващи и неостарели.
Не се тревожете, историята на радиото не е суха и просто натъпкана с факти, така че слушането на Епизод 1 – „Феноменът“ ще е леко и приятно занимание, което обаче не само ще ви отведе до време, когато днешните клишета са били все още магични величини, но и ще ви помогне да ги видите като такива. Феноменът радио е бил знак за модерност, поздрав на модерните времена към изконното право на индивида да се впише в цялото – в света, в близкия кръг, в града, в природата, в изкуството, в спомените на другите.

Ето и цялото съдържание на този аудиороман:
1 декември – Епизод 1: Феноменът
8 декември – Епизод 2: Преодоляване на разстоянията
15 декември – Епизод 3: История в три къщи
22 декември – Епизод 1: Нулева точка
5 януари – Епизод 5: Сиракът – директор
12 януари – Епизод 6: Един живот
19 януари – Епизод 7: Бойно поле
26 януари – Епизод 8: Власт в мегахерци
2 февруари – Епизод 9: Мултиплициране на първообраза
9 февруари – Епизод 10: Сегашно продължително време
16 февруари – Епизод 11: Артефир
23 февруари – Епизод 12: Стълба към небето
2 март – Епизод 13: Българският глас
9 март – Епизод 14: Българският глас, продължение
16 март – Епизод 15: Без помощта на очите
23 март – Епизод 16: Музиката, Каролина и малките секунди
30 март – Епизод 17: VOX HUMANA
6 април – Епизод 18: Един средно напрегнат работен ден
13 април – Епизод 19: Часовникът на Международния отдел
20 април – Епизод 20: Пътуване през Второ студио



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

„Кошерът“ – документално есе от Огнян Логофетов

Животът се състои от прости неща – малко пари, едно куче, боб за обяд, чаша вино, няколко кокошки, къщата на село.  През 1997 година Огнян Логофетов отива в село Осиково, Смолянска област. Там в мир живеят християни и мюсюлмани. Заедно вдигат сватби, заедно се раждат и заедно си отиват от света. Заедно гледат и пчели. Трябва да си много внимателен с..

публикувано на 01.05.20 в 17:39
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан през погледа на Радиотеатъра

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод: Огнян Стамболиев. Адаптация: Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 26.07.19 в 10:42

Тъжна сатира за новото време

Пиесата на Георги Василски „Три бири – Ново време“ е тъжна сатира за нещата и събитията, които връхлетяха България през годините на прехода. Връхлетяха, но не уплашиха – компанията, която авторът събира, коментира ставащото с насмешка, понякога с напразни надежди, друг път с ентусиазирани пророчества. Както може да се очаква, от копнежите и бляновете на..

публикувано на 05.07.19 в 10:06

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13