Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

БНР Новини

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с живописни орнаменти.

Снимка

Съзнавайки необходимостта от запазването и предаването на занаятите на бъдещите поколения, през 1967 година с постановление на Министерския съвет се създава национално сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти“, а година по-късно – през 1968, занаятчиите в Русе също обединяват усилия, за да представят изкуството си на всички национални и международни изяви, организирани от Задругата. В по-ново време майсторите от дунавския град създават сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е опазване и съхранение на самобитната култура на нашия народ чрез изучаване и пресъздаване на местните традиции, духовните и материалните образци на регионите по поречието на Дунав. Така през 2013 година се ражда „Дунавската задруга на народните художествени занаяти“. В нея членуват майстори на музикални инструменти, иконописци, майстори на художествена керамика, плетиво, дърворезба и калоферска дантела.

Снимка

Задругата има свой собствен комплекс на занаятите, който представлява ансамбъл от ателиета. С много усилия се опитваме да го възстановим и използваме за развитие на културен туризъм. Обектът вече е включен в един от туристическите маршрути, разработени от Министерството на туризма, а резултатите са чудесни –
споделя един от учредителите, дърворезбарят Ангел Митрофанов.

СнимкаПрез 2016 година община Русе отпуска 55 000 лева, с които след 15 години чакане ателиетата на майсторите са ремонтирани. Център „Сионес“ – организация, която осъществява дейност в обществена полза, реставрира за своя сметка старинна къща в двора на комплекса, чиито резбовани тавани са направени преди два века от тревненски майстори.

Днес тя е дом за някои от ателиетата на Задругата. Според Митрофанов бъдещето на занаятите е да намерят място в един своеобразен музей на открито, по примера на етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово, в който майсторите да показват своите умения на наши и чужди туристи. В работилницата под открито небе те ще научат повече за тънкостите на занаяти като художествена обработка на кожа, медникарство и железарство, с които градът е популярен. За да се случи това обаче са необходими както средства, така и хора:

Има интерес от страна на по-младите, но когато видят, че няма реализация и приходи като мотивация, те се отказват, казва Ангел Митрофанов.Отива си майсторът, а с него и занаятът, защото пред нас и след нас няма никой.

Липсата на хора, на които да предадат знанията си, не обезкуражава занаятчиите от Дунавската задруга и те продължават да прославят България и да печелят награди от престижни фестивали в областта на приложното изкуство. През юли и август тази година те взеха участие в XXXI фестивал на традиционната шевица в турския град Шиле и на XIX културен фестивал в Бююкчекмедже.

Снимка

Във втория арт-форум участваха над 1350 артисти от 64 държави, сред които и 160 занаятчии. Българинът Веселин Фесчиев привлече вниманието със стана си и изящните черги, които тъче на него, а Боряна Мочева и Красимир Сивов създадоха естетическа наслада за окото на посетителите чрез своите гравюри върху кожа.

Снимки: dunavskazadruga.weebly.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10

Четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата" поставя на фокус опазването на водата

Обединяващи каузи за опазването на природата, страст към силните изживявания и вдъхновяващи разкази на приключенци отново събраха в рамките на три дни (3-5.12) любителите на екстремните спортове и природата на четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“. Напук на мъглата, захлупила София, пространството пред аула "Максима"..

публикувано на 05.12.18 в 11:56