Еврото губи позиции след по-слабите икономически прогнози на ЕЦБ

Еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната за следващата година, а президентът на банката Марио Драги предупреди, че балансът на рисковете започва да се влошава. Отслабването на еврото е факт, въпреки че централната банка обяви официален край на покупките на еврооблигации по продължилата повече от четири години програма за "количествени улеснения" за общо 2,6 трлн. евро.

След пресконференцията на "Супер Марио" еврото се понижи с 0,3% към часово дъно за деня от 1,1330 долара, отстъпвайки от сутрешен връх около 1,1392 нивото. Въпреки това единната европейска валута успява да стабилизира над поредицата нейни дъна около и малко над 1,1300 долара, които бяха в сила от края на октомври насам.

В същото време еврото се понижи към ново дънo за текущата седмица около 0,8952 британски лири на фона на подкрепата, която паундът намери от инвеститорското облекчение, че премиерът на Великобритания Тереза Мей оцеля във вота на недоверие, който вчера беше иницииран в рамките на управляващата Консервативна партия.

Еврото отстъпва и от неговия двуседмичен връх около 129,24 японски йени, достигнат за кратко по-рано днес, но продължава да се търгува относително стабилно непосредствено под 129,00 нивото с оглед на сигналите за известно възстановяване на инвеститорския риск апетит на световните фондови борси, което води до намаляване и на статута на йената като "валута - убежище".

Единната европейска валута се търгува и в малко по-ниски нива около 1,1275 швейцарски франка, след като по-рано днес поскъпна за кратко над 1,1300 франка при напълно очакваното от финансовите пазари решение на Швейцарската централна банка да запази досегашната си политика на отрицателни лихви и да продължава да се притеснява от все още високите (според банката) обмени нива на местната валута.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!