Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски преговори между Вашингтон и Пекин.

В неделно послание в Туитър Доналд Тръмп посочи, че е имало "продуктивни разговори" по някои от трудните въпроси, разделящи САЩ и Китай, добавяйки: "Ще отложа планираното за 1-ви март повишаване на митническите тарифи". Президентът на САЩ посочи, че ако продължи преговорният прогрес, той ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин в частната си резиденция във Флорида, където двамата лидери на финализират търговското споразумение.

"Радвам се да съобщя, че САЩ постигна значителен напредък в търговските ни преговори с Китай по важни структурни въпроси, включително защита на интелектуалната собственост, трансфер на технологии, селско стопанство, услуги, валута и много други въпроси. В резултат на тези продуктивни разговори ще отложа увеличаването на американските мита, което беше насрочено за 1-ви март. Ако и двете страни постигнат допълнителен напредък, ще планираме среща на върха между мен и президента Си Цзинпин в "Мар-а-Лаго" (частната президентска резиденция на Тръмп във Флорида), за да сключим споразумение. Това беше много добър уикенд за САЩ и Китай!", написа американският президент в Туитър.

Новината за отлагане на планираното за 1-ви март вдигане на американските мита от 10% на 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара допринесе допълнително за инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари и в частност на борсите в Китай. Индексът Shanghai Composite нарасна в понеделник с цели 5,6%, а по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite - с 5,42%. По този начин индексът Shanghai Composite на борсата в Шанхай вече поскъпва с над 20% спрямо неговото дъно, достигнато на 3-и януари, което е технически сигнал за навлизането му в "бичи" пазар (пазар на растящи цени).

Останалите азиатски борси също отбелязаха повишения, макар и доста по-скромни, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,48%, австралийският индекс ASX 200 - с 0,31%, индексът Hang Seng - с 0,45% и южнокорейският Kospi - с 0,1%.


Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24

Социална кухня отваря врати в двора на православен храм в София

Омбудсманът Мая Манолова и златните момичета от националния ансамбъл по художествена гимнастика ще открият социална кухня "Не хаби - дари" в двора на православния храм "Св. св. Кирил и Методий" в София, който се намира до Женския пазар. Кампанията за топла храна на бедните е подкрепена от БЧК и се организира с благословението на патриарх..

публикувано на 17.12.18 в 08:28