Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: Спадът догодина ще е по-голям от 2 процента

Божидар Данев
Снимка: БГНЕС


Българската стопанска камара предлага електронизацията на правителството като механизъм да се изтегли българската икономика от кризата. Това каза в предаването "Нещо повече" председателят на камарата Божидар Данев. Според бизнеса, мярката би натоварила всички хай-тек фирми, би увеличила приходната част в бюджета, ще намали корупцията и натиска на администрацията към бизнеса и ще създаде прозрачност на разходването на публичните средства. В бюджет 2010 обаче не е ясно какъв ще бъде изходът от икономическата криза и кой ще бъде следващият двигател, след като строителството няма да бъде движещ флагман на българската икономика, подчерта Данев. 

"Ние сме за балансиран бюджет, не сме съгласни със становището на част от синдикалните организации да се формира бюджетен дефицит, което е опасност за валутния борд и цялата финансова система", каза още Божидар Данев. Според него, има параметри в бюджета за догодина, които се нуждаят от преосмисляне.  "Не смятаме, че спадът ще е само 2 процента, той ще бъде значително по-висок, трябва да се преоценят очакваните чуждестранни инвестиции", посочи Божидар Данев и допълни, че  наследената "деформация в социалните плащания" от предходните правителства продължава.

Общата оценка на БСК е, че в бюджет 2010 няма "сериозни изхвърляния" и са намалени разходите на основни потребители, които не допринасят за развитието на икономиката.    

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна