Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Слатински: Службите не бива да са "джеймс бондовски"

Първият извод на всеки разумен гражданин от скандала с доклада на ДАНС е, че "националната сигурност не става по-сигурна", каза в предаването "12+3" доц. Николай Слатински, бивш секретар на президента по национална сигурност. Според него, скандалът говори за качеството на елита  и "всички в името на своя партиен, корпоративен интерес са готови понякога да минат и през трупа на държавата". Слатински нарече управлението на тройната коалиция "изключително вредно за националната сигурност" и подчерта, че в каквито и опаковки да бъде представян този скандал, той вижда в него елемент да политическа репресия, силов подход срещу политическия опонент като в началото на прехода. 

Слатински определи поведението на премиера около скандала с доклада на ДАНС като "театър пред обществото и продължение на сериала "Ние ги хващаме, те ги пускат". Експертът отбеляза: "Като нямаме потребност от държава и държавност, нямаме потребност и от служби, които да работят за тази държавност. "

Според Николай Слатински, законите за специалните служби са негодни, направени са от дилетанти или политикани и обслужват лични или партийни интереси. Слатински каза, че службите не бива да са "джеймс бондовски и  ченгесарски", а трябва да се превърнат в инструмент за ранно сигнализиране на държавата.  По думите му, "не може да се правят промени в националната сигурност с милиционерски подходи". Слатински е н амнение, че трябва да се  огледа цялата система, а ДКСИ е другата структура, която трябва "безпощадно и радикално да бъде променена".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени