Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна бе отбелязан Денят на народните будители

Денят на народните будители беше отбелязан в цялата страна с отдаване на почит към книжовниците и просветителите през вековете. Пред паметника на Светите Кирил и Методий в София венци и цветя поднесоха министри, политици и много граждани.

Под звуците на възрожденски песни и тържествени приветствия мина отбелязването на Деня на народните будители в Столичната народна библиотека. Хората бяха дошли на светлия празник, за да си припомнят делото на онези, без които не би се съхранило българското.
Днес, все пак е празник на будителите и нека да се учат младите”.
„Кирил и Методий са написали първата азбука. Васил Левски е дал сила на българите, за да се освободят от турското робство”.
„Децата се учат и за мен е много добър празник, защото всички пишат благодарение на тази азбука в момента”.
„Трябва един поклон от всички пред тях. Това е необходимо за нашите деца и за бъдещето на България
”.

На Деня на народните будители по традиция бе възнаграден трудът на 10 български учители от цялата страна. Сред тях е и Людмила Атанасова, преподавател по физическо възпитание и спорт в училището за деца с нарушено зрение във Варна. Тя прие наградата като голямо признание.
Людмила Атанасова: Аз съм страшно горда, че съм един от будителите на днешното време. Макар и прашинка в сравнение с възрожденците, които са били преди мен. Децата във моето училище са незрящи, но те, пък, обичат да са като другите деца и да спортуват и ние години наред доказваме, че можем да побеждаваме и печелим победи на световни и на европейски първенства, на олимпиади и ще продължим да доказваме, докато някой дойде в училище и сети да ни помогне да построим една база спортна за тези деца, каквато те наистина заслужават.

В Деня на народните будители учителите получиха уверение, че няма опасност да останат без заплати. Преподавателите с над 10 години стаж ще получават повече пари и през следващата година, увери и. д. министър на образованието Сергей Игнатов. Затова в новия бюджет са предвидени 40 милиона лева.
Сергей Игнатов: Във всички сфери има нарастване. То може да е малко, но  съществува. В сферата на науката имаме намаление на парите, но аз ще ви кажа, че тези, които не ги харчат по предназначение не получиха пари тази година. Не се е случвало в България двете силови ведомства да имат бюджет толкова, колкото на образователното министерство. Така или иначе в тази изключително тежка финансово икономическа криза образователната система на всички равнища ще бъде защитена. Хората, които са в образованието може да имат ниски доходи в сравнение с бизнесмените, но техните семейства ще бъдат защитени

Двама резбари бяха провъзгласени за почетни граждани на Трявна. Званията на професорите Кънчо Цанев и Антон Дончев бяха връчени на тържествено заседание на общинския съвет, посветено на Деня на народните будители. Така тревненци почетоха именитите си съграждани, чиито творби украсяват градчето.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна