Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Бургас грипна епидемия бе обявена също в Ямбол и Шумен

Регионалната здравна инспекция в Шумен обяви грипна епидемия. Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания в момента е 240
на 10 000 души, като заболелите са се увеличили двойно само през последните три дни

От днес до 9 ноември включително във всички училища в Ямболска област се обявява грипна ваканция. Пандемичният комитет обяви грипна епидемия.  

В Бургас по-рано бе обявена грипна епидемия до 6 ноември включително. Прекратяват се учебните занятия, забраняват се свижданията в болниците, плановите операции, женските и детските консултации и имунизации. Детските градини и ясли ще продължат работа, но родителите, които водят децата, няма да бъдат допускани в детските заведнения.

В Габрово Регионалният щаб за борба с грипа ще решава дали се налага обявяване на грипна епидемия. Потвърдени са още четири случая на заболели от новия грип в града. Първият заразен с вируса на А Н1N1 в Габрово е тригодишно дете. То се лекува в областната болница и до края на седмицата ще бъде изписано, съобщи началникът на детското отделение доктор Светла Пашова.

Обявената на 30 октомври в Търговишка област грипна епидемия ще продължи до 6 ноември.

Учениците от училищата "Братя Миладинови" в Каварна и "Й.Йовков" в Тервел излизат в грипна ваканция от днес до 6 ноември. В училището в Каварна отсъстват 26 на сто от децата, а в тервелското училище - 28 на сто. До 3 ноември в грипна ваканция остават и учениците от училището в село Красен, община Генерал Тошево. Там има регистрирани и два случая на заразени с новия грип.

Днес се очаква министърът на здравеопазването Божидар Нанев и експерти да оповестят актуални данни за разпространението на грипния вирус A (H1N1) в страната.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени