Eмисия новини
от 09.00 часа

"Учебния център го правя баничарница." Защо скоро няма да ги стигнем европейците?

Защо пътната безопасност у нас е като сираче и липсват системни усилия и активни действия за намаляване на пътния травматизъм и доближаване до европейските добри практики? Защо многократното прекрояване на Закона за движение по пътищата не води до видими резултати и повишена култура на пътя? Къде са заровени причините за  разногласията в..

публикувано на 21.02.24 в 08:55

В годината на евровота: Накъде водят европейските пътеки?

В годината на евроизборите е важно да преосмислим своята принадлежност към ЕС и да си дадем сметка какво ни дава тя. В този епизод търсим сферите, в които Европейският съюз е лидер на световната сцена, в които „задава тон“ и има водеща роля – сфери като икономика, култура, образование, хуманитарна помощ, здравеопазване, кръгова икономика,..

публикувано на 20.02.24 в 09:25

Пътувай, мечтай, дерзай... и се върни в България!

Над 36 хиляди 18-годишни европейци получиха безплатни карти за пътуване, за да обиколят Европа и опознаят красотата и многообразието ѝ. Сред тях са и 567 българи. Това стана възможно чрез инициативата "DiscoverEU" , която е част от програмата "Еразъм+", насочена към образованието, обучението, младежта и спорта. От началото си през 2018 г...

публикувано на 19.02.24 в 09:00
Представителят на Българо-румънската търговско-промишлена палата Гергана Илиева се включи в дискусията онлайн

Българо-румънска търговска палата: Бизнесът е затруднен при преминаването от едната в другата държава

Липсата на добре развита инфраструктура и на членство в Шенген по суша са сред основните пречки, които българските предприемачи срещат, когато искат да правят бизнес със съседна Румъния. Това посочиха представители на търговско-промишлени палати на дискусия във Видин.  Темата на срещата беше: "Бизнесът в пограничните райони на България и..

публикувано на 15.02.24 в 11:15

Видеоигрите. ЕС не на игра настоява за защита на геймърите

Индустрията на видеоигрите в целия свят се развива с бързи темпове. Според специалисти в гейм сферата има над 3 млрд. геймъри и броят им не спира да расте. Възрастовата граница – също. Пазарът на видеоигри е оценен на над 180 млрд. долара през 2023 г. и се очаква да нарасне с 12-13% до 2030 г.  Европейският парламент ( ЕП) призовава за..

публикувано на 15.02.24 в 09:10

Нови източници на енергия щадят природата, съответстват ли на потреблението?

Европейските институции работят за ускорено въвеждане на по-чисти технологии в енергетиката и увеличаване на производството на енергия от  възобновяеми източници . ЕС трябва да гарантира енергийните си ресурси като заложи на собствени, екологични алтернативи, като слънчевите лъчи и вятърът например. В същото време това  би ускорило зеления..

публикувано на 13.02.24 в 09:43
Още новини от Европа - Ново поколение