Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Сабине Верхейен пред проекта на БНР "Европа – ново поколение":

Не ви трябва виза, не ви е нужен паспорт… Истинската свобода в Европа!

Сабине Верхейен, председател на комисията по култура и образование на Европейския парламент, настоя, че истинската свобода в Европа е безвизовото пътуване.

Пред проекта на БНР "Европа – ново поколение" тя посочи, че ЕС няма за цел да уеднаквява образователните системи, но търси начините за стандартизиране, които да помогнат за сравнението им.

"Не искаме всички да са еднакви, защото имаме различни култури. Трябва да има индивидуалност в управлението на училищата и тяхното място в обществото. Трябва обаче да можем да сравняваме крайния резултат", аргументира се тя.

"Ние инвестираме изключително много, за да подобрим образованието. Ние съдействаме за обмена на ученици. И има училища, които са отворени към това опознаване. Съдействаме на студени да учат в чужбина. Ако искате да изкарате семестър в чужбина, вие имате тази възможност. Получавате и финансова помощ от програмата "Еразъм"... Имаме програма за млади хора, които искат да открият Европа – DiscoverEU. Тя е нова, активна е от около 4 години, като с нея предлагаме на младежи до 18 г. да получат билети за пътуване с влак из цяла Европа. Трябва да се акредитирате и да опишете целта на пътуването си. Нямаме възможността да платим за всички, затова и изборът е сред най-добрите мотивационни писма", разясни Верхейен.

Според нея ключов проблем, който не е само в България, е неглижирането на определи групи от малцинствата.

"Това е доста разпространено. В някои европейски държави стои въпросът с достъпа до образование и това трябва да се подобри", настоя Сабине Верхейен.



По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна