Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призивът на Сабине Верхейен: Хората, които гласуват, решават бъдещето на ЕС!

"Има значение дали ще гласувате. Разгледайте политиките на партиите, преценете коя се доближава до вашите ценности и решете, защото именно хората, които гласуват решават". Това обяви Сабине Верхейен, председател на комисията по култура и образование на Европейския парламент.

"Мисля, че нещо, което хората често разбират грешно, е становището: "Европа реши това!" Не Европа решава, тук има демократично избран парламент. Правителствата са част от ЕС, те също решават. Всички трябва да намерим общата позиция. Ние винаги търсим компромис, защото тук няма една политическа партия, а всичко се решава мажоритарно. Мисля, че трудно се следят дискусиите на европейско ниво. Разбирам защо хората често не разбират какво се случва. Заслужава си да работим за този процес и да знаем кое мнозинство е подкрепило даден закон", разясни тя пред проекта на БНР "Европа – ново поколение".

Верхейен обяви, че единна Европа възнамерява да наложи задължителни медицински тестове, през няколко години, когато на всеки се налага да поднови шофьорската си книжка.

"В някои държави, това е недопустимо за възрастната част на населението. И накрая сме наясно, че всички ще си кажат: "Европа иска медицински изследвания". Никой няма да погледне кои партии и как са гласували. За мен е важно да се знае кой за какво се бори и какво отстоява в Европа", отбеляза евродепутатът.

В тази връзка тя посочи, че е изключително важно да се преподава демокрация и политически знания в европейските училища.

"Не става въпрос за политики на партиите, по-скоро принципите, по които функционират демократичните системи. Да изградим уважение към различните мнения, докато са базирани на общи ценности, общи правила и демократични принципи", разясни Сабине Верхейен.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна