Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът за документално кино "Един свят"

Част от афиша на филма "11-тият час", продуциран от Леонардо ди Каприо
Снимка: Архив

Какво бихте направили, за да спрете климатичните промени? Какво сте готови да жертвате, за да живеем в по-добър свят?! Въпросите задава второто издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права ЕДИН СВЯТ . Филмът „11-ят час”, продуциран от Леонардо Ди Каприо, открива фестивала тази вечер в 19 часа в Дома на киното.

Лентата показва как човечеството пагубно влияе на екосистемите на планетата и търси възможни спасителни варианти. 50 водещи учени, мислители и лидери разсъждават върху топ-проблемите на Земята.

"Документалното кино снима реалните истории на реалните хора и не спестява нищо от истината", казва пред "Хоризонт" един от организаторите на фестивала Георги Христов. Според него много често до медиите стига само "рафинираната истина".

Преди откриването на фестивала и прожекцията на филма организаторите са предвидили артистична-социална акция, наречена ДОМИНО.  Акцията ще се опита да направи проблема с промяната на климата виден за хората на улицата.

Фестивалните прожекции са на "територията" на: Чешки център, Френски културен институт, Евро синема, Чайната на Бенковски, Червената къща и Артхостел. 

/Я.Б./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна