Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият комисар за енергетиката в ЕК ще бъде малко известният в Европа Гюнтер Йотингер

 

Германия получи ресора „Енергетика” за своя еврокомисар Гюнтер Йотингер. В Берлин този ресор се приема със задоволство. Известна е активната роля на Германия за борбата с глобалното затопляне на климата и опазването на околната среда. Страната е и сред най-настоятелните застъпници за добиването на енергия от алтернативни и възобновяеми източници.

56 годишният Гюнтер Йотингер заменя министър-председателския пост в Баден Вюртемберг за креслото на еврокомисар в Брюксел. Номинирането на Йотингер за мнозина бе изненада. Очакванията в Берлин бяха, че за Брюксел ще замине Волфганг Шойбле. Шойбле обаче получи тежката задача да управлява финансовото министерство.

Новият германски еврокомисар Йотингер има юридическо образование. От 2005 година той е начело на коалиционно правителство на христяндемократи и свободни демократи в Баден Вюртемберг, една от най-богатите германски провинции. Той е член на Христяндемократическия съюз от 24 годишен, когато в родния си град създава местна структура на младежката организация на партията. Политическата му кариерата преминава през местния парламент, където той оглавява парламентарната група на христяндемократите. От 2005 година е начело на правителството в провинцията. Йотингер е известен с това, че сам си създава противници. Канцлерът Ангела Меркел го определи при номинирането като опитен политик и технократ.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна