Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ с различни позиции за новия ресор на България в Европейската комисия

Снимка: BGNES/EPA

Искам да поздравя г-жа Желева с този ресор, защото ние винаги сме казвали, че искаме да имаме комисар с ресор в сферата на външните отношения. А ресорът "Международно сътрудничесто, хуманитарна помощ и реакция при кризи" е такъв. Това каза в предаването "Събота 150" евродепутатът от фракцията на Народната партия Андрей Ковачев. Той допълни, че не може да се коментира кой еврокомисар е по-престижен или по-малко престижен. Според Ковачев с острите си реакции срещу ресора на Желева БСП търси повод да покаже някакъв провал или край на "вълната ГЕРБ" от изборите.

Според евродепутата изборът на Желева е шанс за първи път България да стане видима на цялата планета. Този ресор стига до най-отдалеченото кътче и до хората, които се нуждаят с хуманитарна помощ.


За разлика от всички негативни прогнози или мнения на анонимни източници, не виждам аргументи или предпоставка за непреодолим сблъсък или проблем при предсоящите изслушвания на кандидатите за еврокомисари, каза още Ковачев.

 

Депутатът от Европарламента от Европейските социалисти Кристиян Вигенин каза, че БСП счита, че на практика не е било реализирано нито едно от намеренията за позиция на България в Европейската комисия. "Накрая се оказа, че за Румяна Желева трябваше да бъде измислен нов ресор, който на практика я превръща в помощник-комисар", каза Вигенин. Той допълни, че международното сътрудничество ще се реализира в пряко взаимодействие с Катрин Аштън, която е върховният представител за външна политика, а хуманитарната функция трябва да бъде в тясна координация с комисаря по развитието. Всъщност, по този начин, според Вигенин, България беше изтласкана от центъра към периферията на европейската политика. Той допълни, че това е резултат от грешния подход, който възприе Бойко Борисов и правителството

"От самото начало казвахме, че трябва да се проведат консултации, да определим кои са приоритетните за България въпроси, да бъдат извършени необходимите консултации и едва тогава да се прецени кой е подходящият човек за тези приоритети", каза Вигенин. Той допълни, че от самото начало знаем обратното, че кандидат за комисар е Румяна Желева и търсим някакъв ресор за Румяна Желева. "С този подход не може да се прави европейска политика. От самото начало беше ясно, че Румяна Желева няма опита да бъде комисар по енергетика, няма опита да бъде комисар по регионално развитие, няма как да бъде комисар по разширяване и политика на добросъседство", каза евродепутатът-социалист. Според Вигенин от самото начало и тя, и Бойко Борисов е трябвало да с наясно, че няма как да дадат ресор разширяване на страна, която има три съседни страни-кандидатки за членство. Така че, "подходът е абсолютно сгрешен от самото начало и аз не мога да разбера защо днес се опитват да го представят като успех", каза още той.

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ подобни тези са "опит на БСП след като провали България, след като се провали и на два избора". Според него "Те бяха готови с тази недостойна атака срещу българския комисар". Ковачев беше категоричен, че "това излиза от бонтона". "Размразените пари по САПАРД са достатъчно доказателство за провала на БСП", допълни евродепутатът.

(Л.Ц.)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени