Събота 150

„Събота 150“ е първото и единственото обзорно предаване за международна политика в българския ефир. 

Всяка събота в 150 минути в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио анализираме и коментираме събитията по света с политици, анализатори и журналисти от България и целия свят. 

Гръбнакът на "Събота 150" са международните редактори, кореспондентите и специалните пратеници на БНР. 

Предаването се излъчва всяка събота от 09:30 до 12:00 часа.

Водещи са Весела Владкова и Деян Йотов. 

Публикации

Кристофър Калахан: Явления като Ел Ниньо потискат икономическия растеж в тропиците за години

Феноменът Ел Ниньо в Тихия океан вече е започнал. С такива заглавия медиите в по света цитират американски учени. Ел Ниньо се характеризира със затопляне на водата на повърхността в източноекваториалната част на Тихия океан и се формира..

публикувано на 10.06.23 в 11:50

Дейвид Файф: Петролът няма да поскъпне толкова, че да повиши инфлацията

Еврозоната се оказа в техническа рецесия след ревизираните данни за представянето на германската икономика. Според повечето анализатори забавянето на икономиката ще продължи още известно време преди да се върне към възстановяване в началото на следващата..

публикувано на 10.06.23 в 11:47

Юлиан Ернст: Учителската стачка в Румъния не създава политически проблем

Коалиционното правителство с ротационни премиери не e български патент, не сме го измислили ние. Този формат на управление действа вече година и половина в Румъния. Северната ни съседка се управлява от трипартийно коалиционно правителство. То включва..

публикувано на 10.06.23 в 11:20
Служители на испанския Червен кръст оказват помощ на мигранти

По-строг режим за бежанците към Европа. Ще намалее ли миграционният натиск?

966 000 - толкова молби за убежище са подадени през миналата година в ЕС. Бежанската вълна през 2015 година показа, че политиката на съюза за предоставяне на закрила се нуждае от спешна реформа. Първата крачка към тази реформа, със закъснение от..

публикувано на 10.06.23 в 11:07

Проф. Марк Шанахан: Войски на НАТО в Украйна биха означавали огромна ескалация на войната

За четири месеца британският премиер Риши Сунак се срещна за четвърти път с американския президент Джо Байдън. "Не смятам, че в момента има някаква промяна. Определено във Вашингтон има загриженост от поемането на контрола на Камарата на..

публикувано на 10.06.23 в 10:55

Проф. Герхард Мангот: Ако падне Крим, ще падне и Путин

Политологът от университета в Инсбрук проф. Герхард Мангот, който е един от най-тачените анализатори на бившия Съветски съюз, сам се причислява към умерените оптимисти за успеха на украинските сили. Но най-вече призовава за задълбочен анализ на..

публикувано на 10.06.23 в 10:50

Каховският бент рухна в първо действие на нова дълга битка в Украйна

Повече от 70 селища под вода. Неизвестен брой загинали. Хиляди без дом. Стотици хиляди без питейна вода. Щети по инфраструктурата и околната среда за милиарди евро. Стотици хиляди хектара обработваеми земи залети или с прекъснати напоителни..

публикувано на 10.06.23 в 10:28

Доц. Томаш Плудовски: Подкрепата за опозицията в Полша расте

Правосъдните реформи на полските управляващи са несъвместими с върховенството на закона в Европейския съюз. Това окончателно решение на Европейския съд е само още един епизод от битката между Варшава и Брюксел относно разбиранията им за право и..

публикувано на 10.06.23 в 10:20
Виктор Орбан

Аделина Марини: Когато на Орбан му пасва, той ще провежда пропаганда срещу ЕС

Резолюция на Европейския парламент постави под въпрос насроченото за вторага половина на следващата година унгарско председателство на Съвета на ЕС заради неспазване на правото на съюза и ценностите от договора за присъединяване. Евродепутати..

публикувано на 10.06.23 в 09:58

Ян Сова: Европейската политика по източното направление трябва да се промени

Може и трябва ли минали действия на европейски политици в полза на Москва да ги лишат от правото да заемат ръководни постове в бъдеще?   Този въпрос повдига окончателното създаване в Полша на комисия, която ще разследва руското влияние в страната..

публикувано на 03.06.23 в 11:45