Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Келтски и тракийски символи в българо-ирландски проект

Ирландският художник Томи Бар
Снимка: Архив

Тракийски и келтски символи като част от българо-ирландски проект показват от тази вечер в галерия „Средец” на Министерството на културата. Автори са Томи Бар от Ирландия, Даниела Тодорова и Тодор Тодоров от България.

Експозицията съдържа живопис, скулптура и произведения от хартия. А идеята излиза на бял свят, когато ирландският живописец Томи Бар е в България през 2008 г. Тогава той, Даниела Тодорова и Тодор Тодоров намират допирни точки в двете древни култури – тракийската и келтската. И двете са свързани с почитта към Слънцето и Великата Богиня Майка. Затова в много отношения келтската и тракийската култури са с много сходна орнаментика, символика и ритуалика. Изложбата ще бъде пътуваща из различни места в България и Обединеното кралство, за да бъдет подчертани културните и исторически връзки, датиращи от древността.

Съпътстващо изложбата събитие е лекцията „Обичаи и фестивали на Ирландската календарна година”, която ще изнесе Клода Дойл от Националния музей на Ирландия на 3 декември от 14.00 ч. в Галерия „Средец”.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна