Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Вигенин: Притеснява ме темпото, с което Румяна Желева поема и напуска постове

Кристиян Вигенин
Снимка: БГНЕС

"Притеснява ме темпото, с което Румяна Желева поема и напуска постове. Този лов на постове, само и само за да има по-висока база, от която да стъпи на позицията на еврокомисар, не изглежда добре даже в очите на нейните партньори. Не виждам защо й е нужен този пост." Така евродепутатът Кристиян Вигенин коментира в предаването "Преди всички" въпроса дали ако Желева бъде избрана на поста заместник-председател на Европейската народна партия, това ще бъде бонус към назначаването й за еврокомисар. Според Вигенин, не е добра идея българският еврокомисар да се ангажира с такъв пост в ЕНП. Той допълни, че не не очаква съществени проблеми при одобрението на Желева за еврокомисар, защото "ресорът й е на такова равнище, че очакванията към нея няма да са високи".  

Европейските социалисти вече заявиха позицията си, че оценката за Румяна Желева ще бъде единствено на основа на нейната компетентност и убедително представяне. "Няма да има организация на политическите групи, за да свалят един или друг комисар с цел показване на мускули пред Барозу", подчерта Кристиян Вигенин пред "Хоризонт".

Вигенин, който бе избран за член на президиума на Партията на европейските социалисти, отбеляза, че това е "възможност да се участва на най-високо ниво във формирането на политиката на европейските социалисти", но не го възприема като лична заслуга, а като доверие към БСП и подкрепа за партията "в този труден политически момент".

По повод подкрепата, която ПЕС дава на БСП срещу случващото се срещу нейни представители в България, Вигенин каза: "Фактът, че Расмусен като председател на европейските социалисти персонално се ангажира в този случай показва как България изглежда отвън. Не става дума за разследванията срещу бивши министри, а за общата атмосфера и политическите уволнения".

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна