Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартабак" остава под шапката на икономическото министерство

Икономическото министерство ще остане принципал на „Булгартабак”. Aргументът е по-лесно да бъде осъществена приватизацията на холдинга, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Той очаква дружеството да бъде продадено до средата на следващата година, като цената, от която може да се тръгне, е около 100 000 евро.

Въпреки че определи положението на заетите в сектора на производството и преработката на тютюн като катастрофално, министър Трайков заяви, че е невъзможно „Булгартабак” да плаща лиспващите субсидии.

Те смятаха „Булгартабак” да плаща липсващите субсидии за тютюна – нещо, което е напълно невъзможно. „Булгартабак” , освен всичко друго, е и публично дружество, където има и други акционери освен държавата. Но дори и да не беше така, пак едно предприятие, поставено в пазарна среда, което се бори за оцеляването си и за пазарния дял, не може да си позволи да взима непазарни решения, нито може да си позволи да попада в хипотезата на държавна помощ и под ударите на комисията и на органите за защита на конкуренцията.

Трайчо Трайков информира още, че парите на работещите във „ВМЗ-Сопот” за последния период са преведени, но остават неизплатени заплатите за юли и август. По повод АЕЦ „Белене” министърът каза, че ако проектът върви по график, през следващите две години ще са необходими около 2 милиарда евро за дейности, свързани със строителството.

Дейността на "Булгартабак" ще бъде контролирана от двамата вицепремиери и от министрите на икономиката и на земеделието. Това пък съобщи след работна среща при премиера Бойко Борисов земеделският министър Мирослав Найденов.

Коментирахме дейността на „Булгартабак”, бъдещето на „Булгартабак” и връзката на евентуалните решения на „Булгартабак” със сектора „тютюнопроизводство”. Премиерът разпореди на Борда на директорите на „Булгартабак” до 5-ти да изготвят доклад, с който да предложат конкретни мерки, мерки за подобряване на дейността. Моето мнение, моето становище като министър на земеделието, макар и не принципал в момента, аз лично не съм доволен от дейността на „Булгартабак”. Много голяма контрабанда. Някак си може би трябва „Булгартабак” да прецезира дистрибуторите си, каза Мирослав Найденов.

Днешната среща беше насрочена, след като миналата седмица тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия” с искане държавата да се ангажира с проблемите им.


 

По публикацията работи: Юлияна Стоянова; Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна