Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва да бъде общинско, в краен случай - държавно, но не частно дружество"

Георги Кадиев: Ако "Топлофикация - София" спре да работи, енергийната система няма да издържи

"Дружеството не се управлява като бизнес, а като социално предприятие"

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: Борислава Борисова

"Много е важно "Топлофикация - София" да продължи да работи, защото ако спре, енергийната система няма да издържи. Дружеството има около 440 хиляди абоната". Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите, бил е в ръководството на "Топлофикация - София" през 2009 г.

Няма риск клиентите на "Топлофикация - София" да останат без парно и топла вода в навечерието на отоплителния сезон, въпреки запора, наложен от държавната компания "Булгаргаз" на общинското дружество. Запорирана е само една от сметките, съобщи кметът на столицата Васил Терзиев.

"Когато аз бях в "Топлофикация", дългът беше около 250 млн. лева, сега вече е 1,6 млрд. лева. Всичко това е на гърба на "Булгаргаз". Те постоянно плашат с блокиране на сметки. Сега са решили да блокират само една, което е абсолютно безсмислено. А още по-безсмислено стана, когато веднага след това излезе министърът на енергетиката и каза, че няма начин парното да спре. Такива плашещи действия са безсмислени, ако не ги подкрепят всички.

Проблемът на "Топлофикация" е огромен, защото няма как да се съкращават разходи. Около 90% от тях са за газ и само 10% са за заплати, инвестиции и всичко останало. Дружеството не се управлява като бизнес, а като социално предприятие. КЕВР определя цена, която е изкуствено занижена и то трупа загуби от частта "топлоснабдяване", може да печели само от частта "енергоснабдяване". 

Предприятието търпи удари от всички възможни посоки – и от висока цена на газ, и от липса на допълнителни източници на приходи. Става все по-лошо. Единственото в негова полза е, че нито един политик не би си позволил да затвори "Топлофикация - София". 

Идеята да се намери стратегически инвеститор, който да управлява ефективно и да оздрави дружеството, не е загубена, но за мен е грешна, обясни Кадиев в предаването "Хоризонт за вас".

"Дружеството трябва да бъде общинско, в краен случай държавно, но не частно. Може би трябва да се търси външен мениджмънт, който да спре кражбите и корупцията.

Целият казус никак няма да е лесен, докато "Топлофикация - София" не започне да печели пари. Трябва да има повече бизнес мислене".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна