Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

д-р Любомир Киров: Парите на личните лекари за ноември трябва да бъдат платени

Снимка: BGNES

Според нас не трябва да има колебание за изплащането на парите за личните лекари за ноември. Това каза председателят на сружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров в предаването "Преди всички". Той каза, че според договорът с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ в противен случай ще се нечисляват лихви. "На дължимите 30 млн., това са лихви около 100 хил.лв. на седмица. Ако парите се получат януари, това говори за лошо качество на системата и на администрирането й", каза Киров.
Има сериозно повишаване на обажданията към телефоните на Спешна помощ по празниците, каза от своя страна директорът на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев. Това се дължи и на отпуските, които си взимат някои от личните лекари.
Според Киров не могат да бъдат глобявани лекари, ако не са си отворили кабинетите по празниците. " Никой не може да бъде глобяван за това, че не работи 365 дни в годината", каза Киров. Лекарят каза, че е добре при промени да се чува гласът на хората, които работят в системата.
От своя страна д-р Георги Гелев предложи личните лекари да дават дежурства в "Спешна помощ", но д-р Киров уточни, че според новия договор тази възможност не съществува.

/Л.Ц./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени