Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2013 ще можем сами да тестваме компетенциите си за дадено работно място в интернет

В края на 2013 година всеки сам ще може да тества компетенциите си за дадено работно място в интернет. Това ще стане с помощта на специална информационна система, която се разработва в момента от Българската стопанска камара и двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа”. Проектът се финансира с 9 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Когато заработи информационната система се очаква тя да бъде в полза, както на безработните, така и на заетите лица. Компетенциите си за дадено работно място ще тества всеки лично според зададени критерии и изисквания, съобщи председателят на камарата Божидар Данев: "Ние ще изградим една отворена система, базирана в интернет пространството, която може да се ползва от всички потребители на интернет. Дори и обикновения гражданин, независимо какво образование има, ще може в интернет да влезе и да тества неговите компетенции отговарят ли на определени работни места. И системата ще му даде отговор – за да заемете това място, Вие трябва да направите допълнително обучение по тези, по тези и по тези въпроси."

Критериите за всяко едно работно място ще се определят от национални браншови съвети и в 30 сектора на българската икономика. Изискванията и оценките за компетенции ще се променят динамично. В системата най-напред ще влязат браншове, ориентирани към износ и с висока добавена стойност.

Бюрата по труда вече приемат заявки за компенсация на работници, преминали на половин работен ден от секторите индустрия и услуги. В рамките на четири месеца през тази година държавата ще плаща по 120 лева компенсация месечно на всеки работник, който отговаря на условията. Предвидени са 3 милиона лева. Парите ще стигнат за 6 250 души.

Работниците и служителите трябва да попълнят декларации по образец и да ги предоставят на своя работодател. До 27 януари работодателят трябва да представи комплект от документи в бюрото по труда по месторабота на хората. Подробна информация може да бъде получена в бюрата по труда в страната и на интернет страницата на Агенцията по заетостта.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна