Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димчо Михалевски: Местните данъци няма да се увеличават

Димчо Михалевски, депутат от БСП и бивш заместник-министър на регионалното развитие
Снимка: БГНЕС

В БСП са изчислили, че близо 30% от населението ще бъде засегнато от оптимизирането на болничната мрежа, каза в предаването "Преди всички" Димчо Михалевски, депутат от БСП и бивш заместник-министър на регионалното развитие. "Не може да бъде критерий това, че например болниците в Рудозем, Кула или Ивайловград лекуват по един човек на ден. Ако започнете след това да обяснявате чрез медиите, че по един човек на два дни е загубил живота си заради това, че не е могъл да стигне до лечебното заведение поради разстоянието, тогава какъв ще бъде отговорът на управляващите?"

Проблемите пред общините през тази година ще бъдат изключително тежки, прогнозира Димчо Михалевски. Той подреди най-кризисните области така:  увеличената безработица, по-малките приходи: с 200 млн. надолу, по-трудното използване на еврофондовете.

Ако общините увеличат данъците, няма да има повишена събираемост и няма да има позитив за местните бюджети, смята Михалевски. Повишаване на данъците няма да има, категоричен бе Михалевски. По думите му, в проекта за бюджет за 2010 г. са заложени нереалистични местни приходи.

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, отбеляза пред "Хоризонт", че сумата на неразплатените разходи на общините е надхвърлила 200 млн.лв., а този праг се смята за "червена лампа" и тревожен индикатор. Загубата на собствени приходи под влияние на кризата също се отразява на разглежданите и обсъждани в момента общински бюджети.

Общините търсят два основни резерва: повишаване и подобряване на събираемостта на стари и нови задължения и затягането на финансовите правила вътре в общините, обясни Гинка Чавдарова.

Много от нещата по линия на финансова децентрализация от предходното правителство не се реализираха и това увеличава тежестта за общините, подчерта Чавдарова. Тя изрази надежда, че 2010 г. въпреки трудностите ще послужи за генериране на друг модел на местно финансиране, който отдавна се отлага.

/Я.Б./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна