Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Никола Милчев: "Тийнейджърите си нямат хал-хабер от контрацепция"

Снимка: БГНЕС

България е на трето място в Европа по брой на абортите във възрастта между 15 и 19 години. Едва 20% от бременностите в България са планирани, докато за Европейския съюз статистиката отчита 60 и дори 70%.
"Картината в България е много трагична, особено при тийнейджърите, които си нямат представа и хал-хабер от контрацепция", заяви в предаването "Хоризонт до обед" професор Никола Милчев, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология във връзка с подетата кампания за предпазване от ранна бременност "От теб зависи". "Инициативата на нашето дружество е да помогнем на тези млади хора, които обичат да правят секс, да могат и да се пазят, защото те не знаят, че абортът е една от причините за стерилитет в семейството. 20-30% от момичетата, които са правили аборт, после стават контингент на "Оплождане ин витро". Не може в Австрия или Холандия 60% от жените в детеродна възраст да ползват контрацепция, в Албания да ползват 12-13%, а в България - 3-4%. Това означава, че проблемът не е оценен, че трябва да се направи нещо за това подрастващо поколение", добави професор Милчев.

"Възпитанието започва от училището, от семейството и училището и върви напред. Кампанията, която искаме да подемем, е целенасочена. Ние отиваме в училището, в определен час, прожектираме едно малко филмче, води се диалог с тези хора. А това, което говорим по телевизията и пишем, отлита в пространството и нищо не остава в главите им. Въпросът е вниманието да бъде ангажирано по начин, по който те ще получат тези необходими знания, тази компетенция. Наши специалисти акушер-гинеколози ще изяснят проблема какво представлява контрацепцията, как се ползва, каква е ползата от нея, защото някои от тийнейджърите я познават, но ето, битува мнението, че се напълнявало от нея. Глупости! Напротив, контрацепцията има много положителни качества, тя е полезна в много отношения за девойката, да не говорим, че като прави аборт, тя се излага на голям риск. Няма по-жалка картина от това да гледате как ражда едно дете. За мен най-неприятният момент в професионалната ми работа е когато видя едно 12-, 13-, 14- или 15-годишно момиче да ражда. Дете ражда дете. Понякога майка води дете в 4-ти, 5-ти месец и казва "Моля Ви, направете аборта, защото ако баща й научи, ще я убие!" Тя става съучастник на това момиче", каза още професорът.

Още за черната статистика на абортите сред тинейджърките в България можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна