Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еван Лисачек със злато, Евгени Плюшченко остана втори

Еван Лисачек спечели олипийската титла по фигурно пързаляне при мъжете на игрите във Ванкувър. Американецът, който беше втори след кратката програма, успя да се пребори с конкуренцията на абсолютния фаворит и лидер Евгений Плюшченко, който остана със среброто във вероятно последното състезание в кариерата си. Трети завърши Дайсуке Такахаши, който е първият японец с олимпийски медал при мъжете във фигурното пързаляне. 

Лисачек е световен шампион 2009 година и четвърти от игрите в Торино преди четири години. Той бе един от малцината, които не направиха нито една грешка във волната си програма.  Еван е първият американец, който печели титлата при мъжете след Брайън Бойтано през 1998 година, когато игрите отново се провеждат в Канада, но в Калгари.  Във волната си програма сега той направи осем тройни скока, включително два аксела и заслужи аплодисментите на 14 200 зрители в залата.

Евгени Плюшченко, олимпийски шампион от Торино 2006, излезе последен на леда за волната програма и демонстрира силна хореография, но това не бе достатъчно за златото. Руснакът изпълни 11 скока, а при две от приземяванията си изглеждаше нестабилен.

В крайна сметка съдиите дадоха с 1,31 точка по-слаба оценка на Плюшченко и това позволи на Лисачек да триумфира.

Французинът Бриян Жубер, който се подготвя при двукратните ни световни шампиони  Албена Денкова и Максим Стависки завърши на 16-та позиция в крайното класиране. Световният и европейски шампион беше 18-ти, след кратката програма. Според специалистите представянето на Жубер е най-голямото разочарование на олимпийски турнир.

/К.И./ 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна