Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС ще гледа делата за източването на „Кремиковци” и за злоупотреби с пари по САПАРД

В СГС продължават делата за източването на „Кремиковци” с основен подсъдим Александър Томов и за злоупотреби с пари по САПАРД с основен подсъдим Марио Николов.

7 и половина милиона евро според държавното обвинение е източил Марио Николов с още няколко души от предприсъединителната програма САПРД. За да бъде потвърдена или отхвърлена тази тема съдът днес ще продължи с разпита на още свидетели. Около бизнесмена Марио Николов преди дни се разви един от епизодите в спора МВР – съд. Изненадващо вътрешният министър обяви, че се обмисля възможността случаят „Людмил Стойков – Марио Николов” да се изнесе в Германия заради бавното правораздаване у нас. Тогава от СГС репликираха, че такава правна възможност няма, а и България е суверенна държава. Александър Томов ще застане на подсъдимата скамейка в съучастие с още няколко души по обвинение, че по сложна схема са източили милиони от ЦСКА и „Кремиковци”. Името на бившия шеф в червения клуб и в металургичния комбинат беше многократно споменавано в дните на разплитането на аферата „Октопод”. Някои разпознаха в Томов един от свидетелите срещу Алексей Петров и братята Дамбовци по кремиковската линия. Други, пък, не изключват, именно по тази линия той да се сдобие с ново обвинение.

Днес пред СГС трябва да застане и бившия земеделски министър от кабинета „Костов” Венцислав Върбанов. Той, обаче, отново е депутат и съдът отново ще трябва за пореден път да решава дали да замрази временно процеса докато парламентът свали наказателната неприкосновеност на независимия народен избраник. Върбанов е обвинен за безстопанственост за периода 1998 – 2001 година.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна