Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрати описват в книга проблемите при делата срещу организираната престъпност

Снимка: БГНЕС

Книгата на съдийте Лада Паунова и Пламен Дацов "Организирана престъпна група" се занимава с конкретни проблеми на правораздаването в областта на тежките престъпления. "Работейки по такива дела, ние срещаме много проблеми", заяви в предаването "Преди всички" Лада Паунова и обясни, че именно това обстоятелство ги е накарало да се обърнат към спецификата на съдебните дела в тази област.

Другият автор на книгата съдия Пламен Дацов обясни, че с колежката си се опитват да дадат насока на законодателя за основните проблеми на правораздаването в тази сложна област: "Аз се сещам за една сентенция на Иво Андрич, който казва, че творчеството на един писател е  безсмислено, ако не послужи на човека и човечеството. Перифразирайки тази мисъл бих казал, че целта на нашата книга е да послужи на законодателя и да помогне на държавата, защото наистина има проблеми в Наказателния кодекс /НК/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ във връзка с организираните престъпни групи."

Лада Паунова допълни, че според нея основните проблеми се коренят в това, че "нашият наказателен кодекс върви след живота и след проблемите."  Според нея след като се получава дисонанс и НК счита, че нещо не е престъпление, а обществото смята, че нещо е престъпление очевидно, че законодателят не е толкова адекватен към реалностите.

Още от разказа на двамата магистрати, за това дали са виждали дело с информация от агент под прикритие, как трябва да се промени законодателството и за основните изводи в книгата им - можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени