Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: Търсят се възможности за задържане на цените на енергоносителите

Снимка: БГНЕС

Търсят се възможности за задържане на цените на енергоносителите. Това заяви в предаването "Неделя 150" председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев. Той каза, че заедно с колегите му, които взимат решения в комисията, добре съзнават каква е ситуацията. Все пак Семерджиев уточни, че по отношение на природния газ има някои обективни особености, свързани с външните договори. Той допълни, че договорите с „Газпром” са типични дългосрочни договори за доставки и са обвързани с цените на горивата на външните пазари. "Това е едно обстоятелство, върху което, за съжаление, ние не можем да влияем. Можем, доколкото е възможно, с нашите вътрешни ресурси и средства, разбира се, да омекотяваме тези скокове.", уточни председателят на ДКЕВР.
Семерджиев заяви, че са имали разговори с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: "и от негова страна също има съдействие вече в рамките на неговите правомощия какво може да се направи така, че наистина тези цени да се задържат. Да се успокоят и хората, и пазарът".

По повод т.нар "такса електромер" Семерджиев каза, че вероятността да има такава е минимална, "даже бих казал никаква". Той уточни, че това е било просто идея на едно от дружествата и официално такова предложение не е постъпвало . "Няма и решение на комисията по този въпрос, а пък и няма и как да има само за едно от дружествата" Ангел Семерджиев уточни, че приемането на подона идея може да стане само след широко обсъждане и доказателства. "Така че, говоренето за такса „електромер” е просто излишно към момента.", заяви Ангел Смерджиев.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна