Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цонев, Попов и Сантиров остават в ареста

Бившият министър на отбраната Николай Цонев при влизането в сградата на Софийски градски съд
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд остави в ареста съдия Петър Сантиров, бившия министър на отбраната Николай Цонев и бившия главен секретар на министерството на финансите Тенчо Попов. Мотивите на съда обаче останаха класифицирана информация, предаде репортерката Силвия Великова.

Според адвокатите на арестуваните няма нито една документирана среща между следователя Петьо Петров и Николай Цонев, както и между Цонев и т. нар. "посредници" в корупционната схема Петър Сантиров и Тенчо Попов, добави тя. Разговорът за пари е бил направляван от подалия сигнала Петьо Петров, а приложените специални разузнавателни средства не са всички, твърдят адвокатите. Според Тенчо Попов следователят е предложил парите, а самият той не познава Николай Цонев. Следовател Петьо Петров обаче коментира, че това не е вярно, и попита защо онези, които го твърдят, не са сезирали прокуратурата, както е направил той, съобщи Великова. Според него обясненията на адвокатите са само защитна теза.

Последна дума по ареста на тримата замесени в корупционния скандал ще има Апелативния съд, който ще се произнесе на 8 април по днешното решение на СГС, след като всички адвокати обявиха, че ще обжалват мярката за неотклонение. 

Наблюдаващият прокурор Роман Василев се е извинил за думите си, казани при ареста на съдия Сантиров: "Вие сте абсолютен престъпник, затова паднете на колене". Той също така се оттегля от случая. Очаква се във вторник главният прокурор Борис Велчев да направи забележка по дисциплинарните правила на Роман Василев, а Висшият съдебен съвет да обсъди поведението на обвинителя в етичен аспект.

Какви ще бъдат действията на защитата оттук нататък, как се отнася адвокатът на Николай Цонев към извинението на прокурор Василев, както и коментарът на премиера Бойко Борисов за случая можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна