Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: "Идеята за балансиран бюджет се оказа Симеон-Дянкова химера"

Снимка: БГНЕС

Не е изпълнено нито едно обещание на управляващите, чийто краен срок бе определен за пролетта на тази година, отбелязаха с ироничен тон от ДПС на пресконференцията, дадена днес в централата на политическата формация. "Началото на първата пролетна сесия на 41-вото Народно събрание трябваше да съвпадне с началото на края на кризата. Трябваше да стоим малко по-близо до еврозоната или поне до ERM2. Нито една от тези 2 прогнози не се сбъдна", заяви Лютви Местан, заместник-председател на парламентарната група на ДПС. Според него управляващите определено са се провалили в тези прогнози, защото краят на кризата не се вижда, а самият премиер официално е обявил отказа ни от кандидатстване за европейския валутен механизъм на този етап. "На тази идея бе подчинена и философията на бюджет`2010. Само за два месеца обаче идеята за балансиран бюджет се оказа, че е по-скоро Симеон-Дянкова химера, отколкото реално постижима цел", посочи Местан. Той добави, че е генериран бюджетен дефицит от 1,4 млрд. "Онова, което възнамеряваме утре да кажем в пленарна зала, е, че е твърде елементарен трик, твърде елементрана манипулация да се обясни бюджетен дефицит от първите месеци на 2010 г. с някакви необезпечени договори от предишните управления. Това е абсолютно несериозно, защото по тези договори не е платена и стотинка, за да оправдае бюджетен дефицит, натрупан през 2010 г., отговорността за който е изцяло на новите управляващи", категоричен бе заместник-председателят на парламентарната група на ДПС.

От движението са готови за политически диалог с БСП, поискан от лидера на партията Сергей Станишев. "За първи път толкова ясно и на толкова висок глас БСП признава, че няма адекватна политика в районите със смесено население. Другото, което отбелязвам със задоволство, е, че се обръщат към нас с идеята да почерпят нужния опит от това, което ние знаем и ние умеем. Ние винаги сме били отворени за такова партньорство, особено с наш един доскорошен коалиционен партньор. Но ние отчитаме и една разлика, която съществува и която се изразява в това, че поне досега никога позицията на БСП в Кърджали по такъв тип въпроси не е била позиция на централното ръководство", заяви Христо Бисеров. Според него ако бъде поканено, ДПС с удоволствие ще участва в подобен политически диалог. 

За какво ще настоява ДПС във връзка с антикризисната програма и ще подкрепи ли движението кандидатурата на Анна-Мария Борисова за нов министър на здравеопазването можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна