Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дунев:"Данчо има контузия, но точно в такива моменти той е феноменален, куче е - събира се и побеждава"

Заради облакът вулканична пепел, който се образува при изигването на вулкана в Исландия старта на Европейско първенство по спортна гимнастика се отлага с един ден. Шампионатът в Бирмингам трябваше да започне на 21-ви април а сега първото състезание ще на 22-ри. За участие в 29-ото Европейско първенство заявки за участие са подали състезатели от 37 страни, между които и България.

В шампионата на Стария континент страната ни ще бъде представена от 15 състезатели. При мъжете ще имаме петима гимнастици - Еди Пенев, Александър Марков, Филип Янев - който се завърша след три годин остъствие, заради лечение на контузия, Александър Батинков и разбира се от Йордан Йовчев,който е основната ни надежда за медал. Петима ще бъдат и състезателите ни при младежите - Велислав Вълчев, Емил Христов, Драгомир Пеев, Йордан Александров и Велико Тушев.

При жените ще имаме четири гимнастички - Ралица Милева, Илияна Шейтанова, Калина Тодорова и Мая Петрова, а при девойките ще играе само Виктория Георгиева.

Освен Йордан Йовчев, амбиции за медали при мъжете ще имат представителите на Германия Фабиен Хамбюхен и Филип Бой, италианците Енрико Поцо и Матео Моранди, латвиецът Евегни Сапроненко,румънеца Флавио Кози в остъствието на Мариян Драгулеску, както и руснакът Максим Девятовски.

При жените разбира се домакините ще разчитат на Елизабет Туидъл и Ребака Дауни. Сред големите имена са тези на - ветеранката Оксана Часовитина, която се състезава за Германия, италианката с български корени Ванеса Ферари и нейната сънародничка Емили Арми, на рускинята Ксения Семеонова и на украинката Яна Демянчук.

Европейското първенство е квалификация за първите Олимпийски младежки игри през август. Квоти за младежката Олимпиада ще получат мрадежите и девойките класирали се до 14 място в многобоя.

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна