Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще получат ли антикризисните мерки на правителството широка подкрепа?

Снимка: БГНЕС

Ще подкрепим всички мерки, които биха помогнали за излизане от кризата, но за съжаление от тези 60, договорени от правителството със синдикати и работодатели не са напълно ефективни. Това каза в предаването "Неделя 150" зам.-председателят на СДС Румен Христов. "Ние няма да подкрепим мерките изцяло, не защото не бяха взети мерките на СДС и има някаква ревност в нас, а просто защото не очакваме ефекта, който трябва да се случи в обществото и в държавата като цяло.", каза Христов.

СДС и Синята коалиция имат желание правителството на Бойко Борисов да успее, уточни Христов и допълни, че доколкото знае Симеон Дянков се е извинил на съпрадседателите на синята коалиция.

"Според нас, ако бъдат извадени около 40 000 - 50 000 ненужни служители от обществения сектор, който наброява 480 000 - 500 000 души общо, няма да се случи нищо, няма да падне правителството, просто ще се реализира една голяма икономия, която би помогнала да се върже бюджета като цяло." каза Христов. Той допълни, че в момента по-скоро съветват, отколкото критикуват. "Не е моментът да се търси дестабилизация на правителство, да се върви към предсрочни парламентарни избори. Какво ще постигнем? Въпросът е правителството да започне реформи", уточни Христов.

Според бившия финансов министър Пламен Орешарски неведнъж досега за заявявани и оттегляни намерения. "Няма нищо антикризисно в тези мерки, това са по-скоро мерки за стабилизиране на фискалната позиция и то една малка част от тези мерки." Според Орешарски към настоящия момент не е ясно как точно ще се намалят разходите: Той каза още, че са лансирани две тези - с 10 % допълнително да се редуцират разходите на ведомствата и да се разходва до размера на приходите, но в същото време тепърва трябва да се изготви механизъм как точно ще става това. Орешарски допълни, че в настоящите условия трябва да се търси редукция на разходите, но не "бланково". Нужна е по-голяма конкретизация на кое ведомство колко ще бъде отрязано, допълни бившият финансов министър.

Според Пламен Орешарски миналото лято сме били близо до чакалнята на еврото и сме се отдалечили с фискалната позиция и дестабилизирането на фискалната позиция. Той каза, че не може да коментира последните становища на финансовия министър Симеон Дянков по въпроса.

Подробности от интервютата на Румен Христов и Пламен Орешарски - в звуковите файлове. 

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна