Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли подкрепа за българите в чужбина?

Въздушният трафик над Европа се нормализира, но вулканът в Исландия отново изригва пепел. При тези условия особено важно е отношението към нашите сънародници, както и солидарността с тях от страна на служебните лица, представящи България.

Оказва се, че наши ученици от Варна са станали жертви на този проблем, тъй като не са успели да летят обратно за България. Красимир Тихов - баща на едно от децата, разказва за нетърсените приключения от страна на 4 деца и 7 ръководители, посетили страната по програма за обмен по езикова програма. Те пътуват през Бордо към Париж с автобус. Според бащата те не са получили съдействие от консулството ни. Най-накрая на третата вечер децата с един ръководител са спали в посолството. Предните две са спали на гарата, където са останали и преподавателите.

Говорителат на МВнР Весела Чернева коментира същия случай. Тя обяснява свършеното от дипломатите като нещо добро. Според нея българските дипломати са инструктирани да оказват помощ на нашите граждани, останали принудително в различни точки.
Чуйте двете интервюта в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна