Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на 4-то място в отборното класиране в дисциплината "пътека" във Варна

\r\nОлимпийската шампионка Ирина Караваева се завърна и показа, че е най-добрата. Влезе с първа оценка във финала при жените
Снимка: Архив

Младежкият ни тим на пътека в състав - Йонко Дончев, Неделин Шопев, Павел Димитров и Пламен Караиванов се нареди на четвърто място в отборното класиране на европейското първенство по скокове на батут във Варна, като само две точки ги раздели от бронзовия медал. Европейски шампиони станаха състезателите на Русия, които изпревариха с една десета Великобритания.

В утрешните финали страната ни ще има още един финалист в индивидулното и това е Йонко Дончев. Българинът успя да влзе със седми резултат сред  най-добрите 8 на Европа в дисциплината пътека при младежите. Най-добра оценка  в пресяките получи руснакът Михаил Манин.  

Георги Илиев и Александър Ангелов също намериха място във финала на синхронните скокове при младежите. Българите си извоюваха правото да се борят за медалите със 6-ти резултат в квалификациите.

Очаквания за финали имахме и в олимпийската дисциплина – батут, но те не се оправдаха. Ясен Иванов, Димитър Илиев, Пламен Сухов и Александър Петков заради слабо представяне и незавършване на серии останаха извън първите осем както в индивидуалното, така и в отборното, .

Така утре в индивидуалните финали страната ни ще има общо 8 състезатели – двоен минибатут жени – Бояна Димитрова, мъже – Божидар Божилов, синхронни скокове мъже - Ясен Иванов и Пламен Сухов, младежи двоен мимибатут - Виктор Казаков, пътека младежи – Йонко Дончев и синхронни скокове - младежи Георги Илиев и Александър Ангелов.

Официален гост на шамионата днес беше министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който изказа задоволството си от организацията на състезанието.

Нейков потвърди, че догодина Дворецът на културата и спорта във Врана, отново ще бъде домакин на голямо състезание в скоковете на батут – кръг от световната купа и се ангажира министерството да подпомогне финансово провеждането на тази  надпревара.

Утре организаторите очакват гост на първенството да бъде министър – председателят Бойко Борисов. Премиерът ще посети мореската ни столица, като в 10.00 ще участва в церемонията по предаване на Област Варна на собствеността на стадион "Тича" и на спортния комплекс "Черно море".

До сега съоръженията бяха собственост на Министерство на отбраната, но с правителствено решение от 14 април 2010 г., поради отпаднала необходимост за ведомството, те се предоставят за управление на областния управител на Варна.

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова - пратеник на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени