Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В държавния бюджет са преведени 354 милиона лева

БНБ е превела вноска от 354 милиона лева в държавния бюджет от печалбата си за 2009 година, съобщи управителят на БНБ Иван Искров, след като връчи на председателя на парламента Цецка Цачева годишния отчет на Централната банка за миналата година. Сумата представлява 75 процента от приходите на банката за 2009 година. Според Искров има гаранции за сигурност на банковата система.

Искров коментира, че бюджетът трябва да бъде държан под контрол и да се стремим да запазим по-нисък бюджетен дефицит ... което съответно би трябвало да води до някакви мерки. Какви ще бъдат тези мерки, извинете, но правителството е независимо от Централната банка, нито Централната банка от правителството и не бих желал да коментирам.

Банките у нас са стабилни заради правилната лихвена политика по кредити и депозитите. Гръцкият вариант в родната ни банкова система не се очаква, категоричен е Иван Искров.

Що се касае до банките, гръцка собственост в страната, нямаме абсолютно никакви притеснения, тъй като това са местни банки, регистрирани по нашия закон, със собственици, без значение дали са български, италиански, гръцки и др., те са под надзора на БНБ, работят си нормално, няма никакви притеснения.
По публикацията работи: Даниел Инков - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени