Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Райчинов: "Максимално къс, но разумен срок за наваксване на изоставането в здравната реформа"

Снимка: БГНЕС

Мисля, че малко по малко неяснотите около реформата в здравеопазването се разсейват, заяви в предаването "Нещо повече" д-р Цветан Райчинов, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС). "Действително след 20-ина години лутане и забавяне, частична реформа по-скоро в доболничната помощ, отколкото като цяло, е трудно да има наваксване, и то бързо", каза Райчинов по повод думите на премиера Бойко Борисов за бързо и неотложно наваксване на изоставането в сферата на здравеопазването. Според него е добре това да стане в максимално къс, но разумен срок.

Той опроверга себе си за първото впечатление за новия министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, дадена в същото предаване на 6 април, като недиалогична и некомуникативна, но уточни, че и тогава е направил уговорката, че говори според характеристика, дадена от премиера Борисов. "Действително след днешната среща в никакъв случай не мога да кажа, че министър Борисова е недиалогична, още по-малко пък некомуникативна, напротив. Днешната среща протече при един много добър диалог, обмяна на мнения, тя представи своите виждания и програма и какво смята да прави в следващите месеци, ние от своя страна представихме нашите виждания, така че може да се каже, че диалогът беше повече от добър", посочи Райчинов. Той добави, че това е била работна среща за уточняване на позиции кога, какво и как да се започне, докъде са стигнали в момента в министерството и е било решено да има ежемесечни такива срещи, вече по конкретни теми и въпроси за разрешаване. Министър Борисова е посочила, че когато е готова някаква стъпка като част от реформата, ще се иска и съответното финансиране за нейното осъществяване, като от БЛС са били напълно съгласни с нея.

Ще бъде ли спряно "изтичането" на лекари от страната и какви са причините, ще има ли регистър на работещите лекари, ще бъде ли деблокиран част от резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), зависи ли това от новия министър на здравеопазването и определени ли са някакви срокове като част от новата здравна реформа можете да чуете в звуковия файл с интервюто с д-р Цветан Райчинов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна