Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ предлага 13 антикризисни мерки в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

ДСБ предлага 13 спешни мерки в болничната помощ и лекарствената политика за преодоляване на кризата в здравеопазването, без да засяга здравното осигуряване. Сред тях са изготвяне на публичен регистър за размера и структурата на задълженията в лечебните заведения, замразяване на процедурите за закупуване с публични средства на апаратура и материални дълготрайни активи до примането на здравната рамка, изработване на механизъм за остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите на база нивото на съответната болница и квалификацията на служителите, административна реформа в министерството на здравеопазването, въвеждане на електронно здравеопазване, създаване на Агенция за лекарствена политика и закриване на досега съществуващите 9 институции, които се занимават с лекарствената политика.

От партията предупреждават, че ако няма бърза реакция за реформиране на сектора, през септември ще бъде много тежко за българските пациенти и смятат, че голяма част от тези мерки срещат подкрепата на министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, с която вече са консултирани. Според Петър Москов от националното ръководство на ДСБ ако Борисова успее да прокара тези мерки с политическото мнозинство, нещата ще потръгнат. "Това не е всичко, което трябва да се свърши в здравеопазването. Това са спешните неща, които ние сме извадили от големия документ, който се нарича "Реформаторска програма "Здравеопазване" на ДСБ" и трябва да бъдат случени веднага. Това изисква законодателни инициативи буквално в следващия месец в закона за лекарствата, в закона за болниците, в закона за здравното осигуряване. Това изисква сериозни структурни реформи, това изисква политическа воля на мнозинството", каза Москов.

От ДСБ смятат, че всички структури, изградени през последните 4 и дори 8 години в сферата на здравеопазването, са направени така, че от тях да бъде крадено и ако те не бъдат реформирани, парите ще изтичат, откъдето и да идват.

Готова ли е ДСБ да застане зад тежки и непопулярни мерки в здравеопазването и съгласна ли е партията с искането за деблокиране на резерва на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Румяна Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна