Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно предупреждение по две наказателни процедури срещу България

Европейската Комисия придвижи две наказателни процедури срещу България на следващ етап – второ и последно предупреждение.

Едната мярка е заради преносимостта на номерата на фиксираните телефони, за която страната ни е получила удължаване на крайните срокове, и вече е била предупредена писмено още през май миналата година. Въпреки, че са били предприети действия за гарантиране на това право, абонатите на аналогови линии все още нямат възможност да запазят номерата си при смяна на оператора, затова от Европейската Комисия са решили да придвижат процедурата напред.

Подобен е случаят и по другата процедура – за неспазване на Европейското законодателство, свързано с достъпа до железопътната мрежа. От Комисията отчитат, че там също са били взети мерки след първото предупреждение. Те обаче добавят, че органите, управляващи железопътната инфраструктура у нас, все още не прилагат методика за определяне на таксите за достъп в съответствие с Европейското законодателство.

Предвиден е двумесечен срок за реакция от българска страна, след което, при липса на резултат, случаите трябва да бъдат внесени в Европейския съд.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна