Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф.Иван Илчев: Имаме широка подкрепа за нашите искания

Снимка: БГНЕС

"Нашата реакция беше подкрепена от Съвета на ректорите на висшите училища, от Съюза на учените, от Общото събрание на Българската академия на науките, от Асоциацията на изследователските университети". Това заяви в предаването "12+3" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев по повод протеста на преподаватели и студенти от висшето училище. Според него това е един не малък и "твърде интелигентен сегмент на българското общество". Илчев допълни, че се върви по пътя на съкращаване на средства "по малко от всички", което ще бъде пагубно.

" В интерес на истината ние предлагахме още преди няколко месеца спешно да се направят промени, с които да се промени философията на финансирането на висшето образование и науката. Струва ми се, че министър Игнатов е напълно склонен да се въведе някакъв такъв механизъм. Той го е декларирал нееднократно. Но ми се струва, че в тази ситуация трябва да се бърза и не бива да се изчаква това да остане за бюджета за 2011г., тъй като и през тази година ние трябва да готвим студенти."  Ректорът на СУ допълни, че се надява в актуализацията на бюджета да влязат европейските приоритети "образование, наука, иновации".

За това дали  платеното обучение е панацея, какви са възможностите за допълнително финансиране за висшите училища и защо трябва да бъде направена обективна оценка за качеството на обучението в различните университети можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна