Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият съд окончателно отстрани началника на АГ-отделението

Пазарджишкият окръжен съд окончателно отстрани от длъжност началника на Акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилната болница д-р Георги Стоянов. Той е обвинен в извършването на нерегламентирани аборти основно на жени без здравни осигуровки.

До края на месеца ще очаква обвинителния акт срещу д-р Георги Стоянов да бъде внесен в съда. Той е обвинен по чл. 126 от Наказателния кодекс. Според текста, който, макар и със съгласието на бременната, умъртви плода извън здравно заведение или в нарушение на правилата, установени от здравното министерство, се наказва с до 8 години затвор.

Нерегламентираните аборти са се извършвали в отделението на Многопрофилната болница. От услугата са се възползвали основно ромски жени без здравни осигуровки, които за манипулацията са заплащали между 100-150 лв. Има данни, че по този начин да обслужвани над 15 жени.

Д-р Стоянов бе задържан на работното си място при полицейска акция на 19 октомври миналата година. При обиска в дома му бяха открити 2000 лв. Според прокуратурата по делото срещу бившия вече шеф на АГ отделението са събрани всички необходими доказателства.

Според лекарите от Пазарджишката болница обаче д-р Стоянов е жертва на негови колеги, тъй като този тип аборти се извършвали почти във всички здравни заведения в страната.
По публикацията работи: Невена Петрова – кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна