Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майката на изчезналия Веселин: "Благодаря на всички, които ни помогнаха"

Родителите на изчезналия Веселин Игнатов
Снимка: БГНЕС

Много Ви благодаря за бързата реакция и за това, че се свързахте с мен, заяви в предаването "Преди всички" Благомира Бозукова, майка на 7-годишния Веселин Игнатов, изчезнал на 27 април. "Последните новини, които имаме относно издирването на детето, са на "Константин Величков" до метростанцията, посока пазара "Димитър Петков". Обиколихме всички магазини, говорихме и в банката със служители. Там съответно не ни допуснаха да изгледаме записи, но благодарение на техния ръководител, шефът, който е на банката, ни увериха, че ... ще бъдат прегледани камерите и евентуално съвпадение на въпросната жена, на която сме дали описанието, и детето, което отговаря на описанието на нашия син, ще ни бъде предадено като информация и евентуално като снимков материал, свален от камерите", каза Бозукова. Тя посочи, че сигналът за "Константин Величков" е от 11 май, а е подаден в полицията в четвъртък или петък, 13 или 14 май, от господин, който е пътувал с метрото и ги е засякъл буквално на стълбите на излизане от метростанцията. "А последният ни сигнал от снощи е за "Надежда", на "Ломско шосе" точно срещу пощата. Семейство, минаващо с кола оттам, е видяло жена, която отговаря на описанието. Днес де факто ще проверяваме този сигнал, беше ни даден късно вечерта. Жената каза, че при всички положения семейството се предполага, че се е прибрало, така че е най-добре днес де факто да отидем и да сме няколко човека", добави майката на изчезналото момче.

Тя описа системата на действие съвместно с МВР. "Всички сигнали се подават на нашите мобилни телефони, без да са стигнали до тях. Ние своевременно и веднага след приключване на разговора с очевидеца ги предаваме към МВР. Няма нито един, който да сме спестили или да се правим на детективи или на полиция, без те да са уведомени. Но сигналите, които постъпват при тях, ние нямаме начин да разберем. Единствено и само информация ни дава Диана Димитрова, която ни е следовател по случая. Тя е безкрайно човечна и ни информира своевременно и ни подава информация. Оттам нататък нямаме ама абсолютно никаква информация - нито какъв случай се проверява, нито по какъв начин - те си действат, имат си там вътрешни разпоредби", посочи Бозукова.

Тя описа и как от МВР реагират на сигналите. "В момента на подаването се праща патрул от района в зависимост в кой район на София е подаден сигналът, ... въпросните разговори се записват, след това се преразпределят по някакъв начин и стигат в карйна сметка до въпросната следователка и още няколко човека, които пак са следователи. Те разпределят работата си и организират де факто вече проверка по случая - дали ще се изземват камери, дали ще се разпитват там на място очевидци. Ако има снимков материал, тя своевременно звъни и ни привиква, отиваме до ІІ Районно, за да можем да видим", обясни майката.

Описанието на жената, с която е виждан Веско, в масовия случай е възрастна, 50-60 годишна, каза още тя. "В едните случаи е средна на ръст, в другите случаи е малко по-пълна, но масовите сигнали са за светлокестенява жена на възраст 50-60 годни и обикновено е с едно или дв деца, като едното отговаря на описанието на Веселин. Имаме само два сигнала за коренно различен човек - въпросната жена е мургава, средна на ръст, боядисана в тъмен цвят на косата с оттенък лилаво, тип "патладжан" ... Това са единствено 2 сигнала, в които тя е мургава, с тъмни очи и така ... Не знаем кое е истина, до този момент нито една камера - не знам, не мога да си го обясня как - не е могла да засече нито една от въпросните жени по описание. Имаме сигнал от улица "Козлодуй" и улица "Цветан Минков", която се намира зад Дирекция на вътрешните работи на "Мария Луиза". Там обаче жената е мургавата с тъмната коса. Там огледахме камерите на казиното, което се намира на същата улица. Безкрайно благодаря за съдействието на хората. Също така говорихме със служител на банка, който е в същия район, те също ни оказаха съдействие", каза още Бозукова.

Тя обяви идеята си за създаването на гражданска организация с оперативен център. "Този център полека-лека вече се опитваме да го създадем, направихме сайт, направихме скайп, който да бъде директен и да бъде като конферентна връзка между това какво ние правим, защото не можем да отговаряме на всички сигнали, които се пускат във Facebook своевременно, а и няма как ние да стоим пред компютрите при положение, че летим из цяла София. А всички хора, които са подали сигнал, искат да разберат ние какво сме направили отделно от полицията. Интересуват се веднъж какво прави полицията след подаване на сигнала им и същевременно те искат информация от нас какво ние правим, когато са дали директно сигнала на нас. Затова решихме да го създадем, за да бъде той в помощ - дай Боже, след благоприятното развитие на нашия случай, детенцето да ни се прибере живо и здраво и всичко да е наред - той да бъде в помощ оттук нататък на всички хора, на които им е необходимо. Впоследствие ще бъдат качени всички връзки и контакти с медии, с всичко останало, което ние сме преживели и имаме като опит за тия 20 дни дотук, за да може хората да реагират възможно най-бързо и да няма това лутане, тази несигурност в търсене на информация и благодаря на всички хора, които ни помогнаха по какъвто и да е начин - с информация, с търсене и със всичко", сподели майката на Веселин. 

Как преминава всеки ден на родителите на изчезналия Веселин можете да чуте в звуковия файл с интервюто с Благомира Бозукова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна