Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-после и български "Пръстен" - премиера на "Рейнско злато" от Вагнер в Софийската опера

Диригентът Павел Балев

"Пръстенът на нибелунга" е със сигурност един от най-амбициозните проекти в историята на Софийската национална опера. Четирите опери на Рихард Вагнер ще бъдат поставени в поредни сезони, като така ще се достигне до отбелязването на 200-годишнината от рождението на композитора през 2013-та.

За постановката на "Рейнско злато" - първата от оперите в тетралогията, са поканени български певци и диригенти, някои работещи в Германия и в немскоговорящи страни. Сред солистите са Мартин Цонев, Николай Петров, Мариана Цветкова, Цветана Бандаловска, Милена Гюрова и др.

Премиерата е на 22 май 2010 г. от 19 часа, следват спектакли на 25, 28 май и 2 юни. Подробности за съставите прочетете тук.

ПОРАДИ ГОЛЕМИЯ ИНТЕРЕС, СОФИЙСКАТА ОПЕРА ОБЯВИ ДВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СПЕКТАКЪЛА - НА 30 МАЙ И 3 ЮНИ.

Режисьорът проф.Пламен Карталов се осланя на сценографията, направена от пристигналия от Франция художник Николай Панайотов.

© Снимка: личен архив

Момент от репетиционния период на "Рейнско злато" на софийска сцена

Предварителната музикална подготовка е направена от специалиста във вагнеровия стил Рихард Тримборн и диригента Велизар Генчев, а на пулта за спектаклите застава Павел Балев, шеф-диригент на Филхармонията в Баден-Баден. Двамата разказаха специално за Алегро виваче за работата си по "Рейнско злато" в Софийската опера.

Чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с Велизар Генчев и разговора на Ирена Гъделева с Павел Балев.

/ИГ/

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна