Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха Манджукова от поста председател на Агенцията за българите в чужбина

Правителството освободи Райна Манджукова от поста председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Мотивите - нелоялно отношение към екипа, управляващ държавата, каза пред "Хоризонт" министърът за българите в чужбина Божидар Димитров.

Мотивът на освобождаването на Райна Манджукова е, най-общо казано, нелоялно, некоректно отношение към екипа, управляващ държавата, т.е. към Министерския съвет. Росен Иванов, той е автор на наскоро приетия Закон за българското гражданство. Работата му ми е много добре позната, лоялен и коректен е, поне до сега.

От своя страна, Райна Манджукова заяви пред "Хоризонт", че не е изненадана от решението да бъде отстранена.

Бяхме заедно с председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева в Никулчица и Прага при нашите сънародници от Чехия и аз на два пъти при срещи с наши сънародници споделих, че липсва координация на държавните институции в България, конкретно по темата работа с българите в чужбина. Така че вероятно, не вероятно, а това е нелоялното ми отношение към екипа, управляващ държавата, макар, че аз казах, че това винаги е било така, не е само при този екип. Това не ме изненада, защото г-жа Цачева ми го каза още в Чехия, че ще вземе мерки.

За председател на Агенцията за българите в чужбина е назначен съветникът в кабинета на министъра Росен Иванов

Уволнението на Райна Манджукова, като председател на Държавната агенция за българите в чужбина, ще се отрази положително на работата на агенцията с външното министерство, смята министър Николай Младенов. Пред журналисти той отказа да коментира обстоятелствата и мотивите за отстраняването на Манджукова.

По-скоро говорете с министър Димитров, не желая да се бъркам в чужди ресори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна