Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Паунов: "Осигуряваме спокойствие при брането и видимост при изкупуването на черешите"

Снимка: БГНЕС

Няма как убийството от миналата година да не тежи на съвестта на всички и да не създава напрежение, заяви в предаването "Преди всички" кметът на Кюстендил Петър Паунов във връзка с издадената от него заповед за организацията на черешовата кампания в областта. "Основната цел е да минимизираме възможностите - и дори да ги изключим напълно - за изкупуването на крадените череши, които станаха причина за инцидентите досега. Затова всички пунктове за изкупуване на череши вече ще бъдат на публични места. В самия град те ще бъдат на 7 борси, а във всяко от населените места ще има едно или две места, които ще са от сорта на училищни дворове или стопански дворове, където ще бъдат на публично място всички пунктове. Повече няма да бъдат по гаражи, по кафенета, по къщи, по дворове. Освен това се въвежда пълен ред в движението на берачите. Първо, има некачествена череша и често да се оплакват от ниски цени, то е заради лошата беритба. Берачите идват, берат некачествени череши, чупят клони, от което се оплакват и самите собственици на череши. Освен това в момента при приключването на работния ден за съжаление по-голяма част от собствениците имат една-единствена молба към берачите - "Не берете от моите череши повече". При което те хукват по съседните масиви, обират на съседите, чупят и отиват да предават на съседния пункт за череши, който се облажва щастливо и след това седи и скърби за загиналия човек. Така че всички тези недобронамерени действия ще бъдат прекратени с излизането на пунктовете и с организацията при берачите, които ще бъдат само по списък вкарвани в масивите от собственика и в края на работния ден - след 20,00 часа никой не трябва да има в масивите - след 20,00 часа обратно да се натоварят хората на бусчето", каза Паунов.

Всичко досега е ставало само на книга, каза Паунов във връзка с новото изискване в заповедта собствениците на масиви да представят документи за собственост в пунктовете за изкупуване и въпросът не е ли ставало това и досега. "Това е както с изкупуването на металите. Режат паметници наляво-надясно - да сте видели някой да е представил документ за собственост? Паметникът на Индиго и на Майстора ги нарязаха на хиляда парчета. Срам за цяла България. По същия начин беше и досега - никой не е представял нищо, собствениците на пунктове изкупуваха всякакви череши и след това се вайкаха всички дружно, когато ставаше белята. Затова сега излизат собствениците на масивите, представят документа, с който предават черешите, от своя страна те получават квитанция пък, която е закупена предварително от общината от изкупвателните пунктове, за да бъдат лицензирани, в която пише колко килограма череши са предали, от кой масив и каква сума са получили, като данъците изцяло ще бъдат - сме се договорили - за сметка на изкупвачите. На практика ако цената е 60 стотинки, данъкът, който се дължи, в размер на 6 или 8 стотинки, ще бъде начисляван, но той ще бъде поеман от изкупвателния пункт, за да не тежи на производителите" каза още кметът.

Нека сме наясно - това е пазар, няма пречка пред никого сам да реализира черешите си, категоричен бе Паунов по повод забележката, че през миналата година производителите са се оплакали, че пунктовте печелят за тяхна сметка, без да правят нищо друго освен да предават черешите към големите играчи. "Ние осигуряваме спокойствие при брането, оттук нататък - и явна видимост при изкупуването. Ние не можем обаче да спрем - трима или четирима са големите играчи - на този пазар евентуално да се договорят, което никой не го изключва и за съжаление там едва ли някой би могъл да повлияе. Но нека да сме наясно пак ... - за да се стигне до изкупуване на череши за пулп, каквото е масовото изкупуване, то е заради ниското качество. Черешата, която е за прясна консумация, при добро бране на качествени череши с дръжки и добро съхранение веднага в хладилна база, цената й започва от 1,50 на място и много добре го знаят собствениците. Само че едва 20 до 30% в най-добрия случай от черешите, които са набрани, са годни за такава консумация и те го знаят, нека сме наясно. Ако пуснат качествени берачи, ако те самите са положили достатъчно добра грижа за масивите си, тогава вече цената на черешата е съвсем различна. Все пак това са страхотни череши. Района знаете - всеки иска да яде кюстендилска череша и смилянски боб", смята той.

За Паунов е странно, че към него има упреци за участие в монополизирането на процеса по изкупуването на черешите. Борислав Гогев от село Таваличево от сдружението на производителите на плодове и зеленчуци поздрави кмета на Кюстендил за предприетите мерки по изкупуване на черешите на едно или две места, но подчерта, че посоченото от Паунов като монопол на трима или четирима души е всъщност схема от 90-те години на покойния Александър Тасев (Остап), който бе убит. "Той направи тази схема и се вградиха трима-четирима юнаци от Кюстендил, които воглаве с тримата изкупчици в цяла България - това е Микеле Санторели и Франко - тази схема върлува от 90-те години и никой не е в състояние да я прекрати един път завинаги ... Схемата каква е? Схемата на тези четирима юнаци воглаве с италианците, които си имат картелно споразумение - много са загрижени за нашите масиви и те проявяват пръскане. Пръскане по нашите черешови масиви, които са наша лична собственост ... Това е схема от 90-те години, откакто се върна земята на хората и до ден днешен с това пръскане, което 90% от хората в нашето село не сме съгласни да ни се извършва, защоот ние сами си правим тези пръскания. Това е споразумението между големите играчи и тези трима-четирима прекупвачи, които г-н Паунов сам каза и още един път го поздравявам. За сметка на нас тези трима-четирима печелят със стотици хиляди левове. Но ние сме ощетени, защото това едно пръскане, което никой не е дойдел да го съгласува с хората от селото съгласни ли сме ние да ни се извърши тази услуга и какъв ще бъде ефектът последващ от това тяхно пръскане", каза Гогев. Той добави, че и в момента вертолетът върти там. "В нашия окръг е направено така - с това пръскане утре свалят цените на черешите, това ни е на всички хора ясно. И моля г-н кмета и хората, които имат власт, по някакъв начин ... Той самият каза, че не може да се намеси на пазара. Не може да се намеси на пазара, но ние като производители си водим една статистика какво излиза като себестойност за нашите черешови насаждения", каза още производителят.

Паунов репликира, че миналата година черешите и масивите не са били пръскани от тези хора, а цената пак е била абсолютно незадоволителна. "Значи пръскането не Ви обвързва по никакъв начин да предавате черешите на пунктовете на тези хора. Сам знаете, че идват микробуси, които изкупуват череши за прясна консумация на много добра цена, самите Вие можете да направите цялостна организация и ние да Ви подкрепим да реализирате цените си в София, в Пловдив и в цялата страна", каза кметът на Кюстендил. Гогев обаче отвърна, че освен тези четирима играчи никой друг не може да влезе в окръга, на което Паунов заяви, че това не е вярно. "Вярно е", посочи производителят. "Защото те казват така: "Ние сме пръскали и сме дали хиляди левове за това пръскане, Вие нямате право да влизате. Има хора ..." не довърши Гогев, тъй като кметът го прекъсна: "Всеки, който иска да купува от най-хубавите череши в Кюстендил, е добре дошъл, правилата са абсолютно за всички и никой, от тези, които са пръскали, няма предимство при изкупуването на черешите. Пръскането е разрешено само за съхраняване на масивите и никой до момента от специалистите не е казал, че това е нанесло вреда. Ето, "Хоризонт" е най-големият ефир в България. Добре дошли на всеки, който иска да купи най-добрите череши на най-добрите цени". Паунов категорично отрече, че големите играчи имат някаква договорка с него. "Всеки може да отвори пункт на това място, което е определено. Това са огромни плацове, където могат да бъдат и 50 изкупвателни пункта и всеки да изкупува на цената, която прецени. Освен това всеки, който има добър пазар, натоварва черешите на микробуса, показва документа, че са собственост негова от този масив, полицията го пуска през КПП-то и той отива и си ги закарва където прецени", каза още той. Кметът отрече да има нещо незаконно в пръскането. "Това е пръскане, което е полезно за черешите и ще Ви го каже всеки растениевъд ... Досега някога тези хора са били пускани в масивите, тази година пунктове в масивите няма да има за изкупуване", посочи той.

На свой ред Гогев потвърди, че през миналата година изкупната цена е била 40 стотинки, но не можа да обясни защо се е повторила ситуацията от предните години, въпреки че масивите не са били пръскани от монополистите. "Тези трима италианци ... Тук трябва държавата отнякъде да ни защити нас като производители. Не може ние 30 стотинки да даваме на берача, а той да изкупува хубавата череша, дори и пулпаджийска череша, ... да се изкупува за 40 стотинки. Нали сме вече в Европейския съюз. Къде има череша на тази цена? Ние да работим под себестойност. И кой е този, който ще създава като нас работни места на 20-30 човека в течение на 30 дни и в края на краищата да работим на загуба ... Свалям му шапка на г-н кмета, че в радио "Хоризонт" каза да чуят и други търговци, които имат желание да изкупуват. Дано тази година се промени. И му вярвам аз, лично на него му вярвам за много неща, които е направил и ... цялото село му сваляме шапка ... за това, което направи, за да няма прекупвачи от гаражите, защото ги изкупил ... на 50 стотинки, дойдат микробусите и той ги продаде пунктаджията на 1,50", каза той.

Колко човека ще бъдат ангажирани с охраната на кампанията и каква организация е създадена в това отношение, колко струват черешите на пазара в София в момента и може ли всеки да получи разрешение за изкупуване на череши в Кюстендилско можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Петър Паунов и Борислав Гогев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна