Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха темата за втория модул по Български език и литература на седмокласниците

Изтеглена беше темата за втория модул от днешния изпит по Български език и литература на седмокласниците. Темата, върху която ще пишат днешните седмокласници, преразказът, който ще правят, е: прочетете текста и напишете подробен преразказ от името на Вида. Те ще трябва да работят върху разказа "Вида" на Иван Джуренов. Контролните теми, които бяха изтеглени, са: прочетете текста и преразкажете от името на хан Омуртаг, произведението е "Хан Омуртаг" от Ангел Каралийчев, и втората контролна тема: прочетете текста и напишете подробен преразказ от името на момчето, разказът е "Радост" от Елин Пелин.

65 точки е максималният брой по модула за външно оценяване, 35 по допълнителния модул от днешния изпит по БЕЛ за седмокласници. Това обясни пред "Хоризонт" Красимира Александрова от Министерството на образованието, младежта и науката. Ето как тези точки се вписват в класирането за гимназиите:

65 точки е максималният брой върху модула за външно оценяване. Първият модул. 35 точки е максималният брой точки върху допълнителния модул. За да могат учениците да участват в класирането, е максимум 100 точки. Тези оценки ще бъдат различни. Това трябва много добре да се разбере от всички.

Повече от 62 000 седмокласници се явиха на днешния изпит по БЕЛ. Тази година тестът се провежда заедно с изпита за кандидатстване в гимназиите. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с 25 въпроса, а вторият е преразказ върху неизучаван текст в училище и 5 задачи по математика.
По публикацията работи: Александра Михайлова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени