Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: "Стремим се към обща позиция на ЕС за Корейския полуостров"

Снимка: БГНЕС

На 23 март една подводница на Южна Корея бе потопена и бе свикана международна комисия, която да определи причините за това действие, причинило 46 жертви, заяви в предаването "Събота 150" говорителят на министерството на външните работи Весела Чернева във връзка с породеното напрежение между Северна и Южна Корея. "Основавайки се на резултатите на тази комисия, които станаха известни преди няколко дни, ние се присъединихме към мнението, че тези резултати са много обезпокоителни, особено във връзка с това, че сочат към Корейската народно-демократична република (КНДР) и по тази причина ние осъждаме ... това действие, което доведе до толкова много жертви. Не смятаме, че натрупването на напрежение на Корейския полуостров е от полза за която и да е от страните", каза Чернева.

Има различни мнения за това може ли да се стигне и до въоръжен конфликт, посочи тя. "Министерството на външните работи е на мнение, че наистина напрежението трябва да бъде свалено и ние се стремим към това през следващите дни или поне в близките седмици да успеем да направим обща позиция в рамките на Европейския съюз", каза още говорителят на министерството на външните работи. Според Чернева на този етап предложението за намеса на НАТО в конфликта няма основание. "Освен това страните, които участват в преговорите по Корейския полуостров, са ясни, те са от много време ангажирани в това. Там много ... важна роля играе Китай. Очевидно намесата на НАТО на този етап няма как да бъде оправдана", добави тя.

Как би могло да бъде свалено напрежението на Корейския полуостров и възможно ли е дългосрочно решение на проблема можета да чуете в звуковия файл с интервюто с Весела Чернева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна