Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Пещера: "Очакваме лично премиерът да се намеси"

Снимка: БГНЕС

Проблемът е от повече от 35 години, обаче през последните 3 години производствата на завода станаха много и градът ежедневно се обгазява, заяви в предаването "Хоризонт до обед" Спартака Кънев, председател на гражданския комитет "Да спасим Пещера" във връзка с подетата инициатива за прекратяване на замърсяването на града от завод "Биовет". "По всеки предмет в центъра на града може да се види един пръст сиво-зелен прах. Заболяванията от 2006 г. насам  на злокачествени респираторни заболявания - тежки, злокачествени - на дихателните пътища от 10 на 51% са се повишили сега в едно изследване на министерството на здравеопазването. Това ни принуди през 2008 г. да създадем граждански комитет "Да спасим Пещера". Събрани са 2 800 подписа. Досега властта не взема мерки въпреки многото обещания на ръководството на завода, на министерство на здравеопазването, на министерството на околната сред и водите. Това е хубаво, което се прави утре, но по принцип всичко е много закъсняло, а в града просто всички боледуват. Всяко второ дете има заболяване на дихателните пътища", каза Кръстев, имайки предвид очакваната утрешна среща със заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Проблемът е остър, защото в града заболяванията са непрекъснати, заяви жителка на Пещера. "Лично аз съм с непрекъснати заболявания на бронхите, детето ми също. Не се повлиява от антибиотици и миризмата е нетърпима в града ... Остра, задушаваща миризма, не може да се опише на какво мирише", каза тя. Според нея мирише почти всеки ден. "Аз работя на центъра на града, на пазара, всеки ден сме обгазявани", добави жителката на Пещера. Тя отрече от общината да е била получавана информация на какво се дължат обгазяванията. Нейна съгражданка добави, че също работи близо до завода. "Миризмата направо не може да се понася. Имам малко дете, на 4 години, антибиотици не му влияят, постоянно е болно. Не се издържа", каза тя. Затваряме вратите на магазина, стоим вътре и не излизаме, посочи тя в отговор на въпроса какво правят, когато започне разпространението на миризмата. "Всеки ден мирише", бе категорична и втората жителка на Пещера. Тя отрече да има моменти, в които да мирише по-малко, особено за живеещите близо до завода, който се намира в центъра на града.

Очакваме да се намеси най-после лично премиерът, заяви на своя ред Кънев. "Защото досега имаше само обещания, 3 питания на един народен представител - Иван Иванов от ДСБ, Зелената партия отправи до всички министерства, правихме няколко митинга, постоянни обещания от ръководството на "Биовет". Мисля, че за тези хора парите са повече от здравето на хората и ако до 1 юли просто нашата организация Граждански комитет за защита на Пещера не получи достоен отговор от Нона Караджова, ще поискаме нейната оставака, а есента вероятно ще поставим нещата в Европейския съюз. Така не може да продължава. Правото на живот и здраве е право на всеки гражданин, нали сме европейци. Просто моля премиера да се намеси ... Да се намеси лично той, защото собствениците живеят в Испания. Нека заповядат да им подарим една къща до завода, да видят за какво става дума. Туристите и децата идват и се хващат за носа и казват: "Как можете да траете". Наскоро една жена, на която зет й е в Япония, каза: "Моят зет искаше да инвестира 6 млн. долара. Само като разбра за какво става дума - зет й е просто японец - и се отказа", каза той. Според него срещата с Евдокия Манева е малко закъсняла. "Очаквам конкретни обещания. До 1 септември - ако трябва отново да се съберем - заводът да поеме конкретни обещания да спре мириса, докато си поставят инсталации. Тези цехове да спрат, които обгазяват града", категоричен бе председателят на гражданския комитет.

Мога да Ви кажа, че нашият екип не е пасивен наблюдател, заяви на своя ред заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. "Имаме достатъчно примери за краткия период, в който сме в министерството, че предприемаме незабавни мерки проблемите да се решават. Ние наистина няколко пъти сме водили разговори с ръководството на предприятието, поискали сме да предприемат незабавни мерки, но изпълнението на мерките се бавят. Става дума най-вече за емисии на прахообразни интензивно миришещи вещества в атмосферата. Дали сме предписание какво да се прави, но очевидно нашите предписания не се изпълняват. Следва мярка "затваряне на завода", каза Манева. Тя потвърди, че подобна мярка е възможно да бъде приложена. "Ще видим утре какво ще кажат представителите на предприятието, но ние не можем да търпим една подобна язва в града, която очевидно създава страхотни проблеми на населението и това трябва да бъде решено", добави заместник-министърът. Имаме достатъчно информация за това, което става и имаме основания да предприемем действия към предприятието, завърши тя.

Какво очакват гражданите на Пещера от срещата с представители на екоминистерството и защо районът на Пещера не е бил включен в графика за измервания на концентрацията на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на страната за 2009 и 2010 г. можете да чуете в звуковите файлове с интервютата с жителите на пещера и заместник-министър Манева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна