Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надал - Сьодерлинг е финалът в Париж

 

Четирикратният шампион Рафаел Надал от Испания се класира за финала в тазгодишното издание на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос", който е с общ награден фонд над 16 милиона евро. Във втората полуфинална среща той се наложи с 6:2, 6:3, 7:6 (8:6) над австриеца Юрген Мелцер. На финала Надал ще се изправи срещу шведа Робин Сьодерлинг, който го победи миналата година в среща от четвъртия кръг. Сьодерлинг, поставен под номер 5 в схемата, елиминира чеха Томаш Бердих с 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:3.

Рафаел Надал продължава да бъде без загубен сет в тазгодишното издание на турнира, а в последните си 38 мача на "Ролан Гарос" има едва едно поражение. Мелцер, който за първи път в кариерата си достига до полуфинал в състезание от Големия шлем, се опита да затрудни Надал с игра от линията. Той беше близо до спечелване на третия сет, след като го вкара в тайбрек, но там продължи да играе рисково, както в по-голямата част от мача, и отстъпи. Надал получи подкрепата на по-голямата част от публиката. Той ще се стреми в неделя да стане вторият тенисист с пет титли от Откритото първенство на Франция. Легендарният швед Бьорн Борг има шест.

Робин Сьодерлинг се класира за втора поредна година на финала на Откритото първенство на Франция по тенис. Шведът започна по-добре двубоя и след пробив в шестия гейм стигна до успеха в първата част. Постепенно Бердих, който за първи път игра полуфинал на турнир от Големия шлем, започна да намира играта си. Той проби за първи път за 3:1 и без затруднения изравни резултата в сетовете. В третата част двамата си размениха по един пробив, а равенството се поддържаше до 12-ия гейм, в който Бердих отново спечели подаването на съперника си и поведе с 2:1 сета. Четвъртата част се разви като точно копие на първата. Сьодерлинг проби за 4:2 и мачът трябваше да бъде решен в пет сета. Двамата отново си размениха пробиви в първите два гейма, след което шведът доминираше. След 2:3 Сьодерлинг спечели четири поредни гейма, с което и мача за 3:27 часа.

 

/С.К./

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна