Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абас е готов да участва в мирна конференция в Париж

Махмуд Абас
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Палестинският президент Махмуд Абас е заявил, че е готов да участва в мирна конференция в Париж, ако Израел приеме да се водят преговори за границите отпреди 1967 г.

Нимр Хамад, политически съветник на Абас, каза, че президентът е съобщил на френския външен министър Ален Жупе, че официално е съгласен с френското предложение в Париж да се проведе мирна конференция преди края на юли. Жупе повдигна въпроса за възможна конференция по време на посещение в Израел и Западния бряг през седмицата.

Президентът Абас каза на външния министър Жупе, че официално е съгласен с френската инициатива за провеждане на международна мирна конференция в Париж, заявил Хамад за Франс прес.

Абас обаче е настоял, като условие за участието си, като основа за преговорите да се използват границите на Израел преди Шестдневната война от 1967 г. За да започнат преговори, тяхната основа трябва да бъде слагане на край на израелската окупация на палестинска земя, окупирана от 1967 г., а границите на държавата ще бъдат определени на тази база с размени на земя, договорени и от израелската, и от палестинската страна, обяснил Хамад пред агенцията.
По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна