Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Вотът на недоверие трябва да бъде за цялостната политика

Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие към правителството трябва да бъде за цялостната политика, заяви в предаването „Неделя 150” зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него страната се нуждае от избори 3 в 1 – те не са възможност, а крайна необходимост. ГЕРБ вече е изправена пред дилемата – съгласие за предсрочен вот и оцеляване в политиката в рамките на следващото Народно събрание или продължаваща агония на властта и поемане на риска да бъдат „доизядени”.
Според ДПС е сгрешен моделът на властта. Казваме това не само заради участието на „Атака” във властта, макар и това да е достатъчно основание да се изведе подобна теза. В случая имаме предвид нещо много по-важно. Правителството няма ясна идеологическа основа и ясна визия, обясни Местан. 
Премиерът се опитва да играе ролята на компенсиращ министерските дефицити фактор, играе ролята на един своеобразен регулатор на идейните противоречия вътре в кабинета. Това устройва и министрите, които разчитат на харизмата на премиера. Точно това се превръща в неговия собствен капан, защото подмяната на необходимостта от експертен, идеен капацитет, необходимостта от ясна програма, с харизмата на премиера е невъзможна. Личностната харизма не е алтернатива на националната визия за развитие на страната, коментира зам.-председателят на ДПС.
Местан е категоричен, че трябва нова визия и ако тя се изгради с ясно дефинирани приоритети, ДПС ще заяви съгласие и ще я подкрепи независимо дали партията ще бъде част от такова правителство. В рамките на 41-то НС е немислимо да има друго правителство, освен това на ГЕРБ и без Бойко Борисов – министър-председател. В рамките на 41-то НС е трудно да се реализира модел на управление на ясната национална визия. Това явно ще бъде цел и приоритет на следващото НС.
Относно президентските избори, Лютви Местан каза, че по-важното е каузата на кандидатът за президент, а не толкова личността. Той съобщи, че не са водени разговори за евентуална подкрепа за Меглена Кунева от страна на ДПС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени